De astăzi intră în vigoare Codul roșu de caniculă. Specialiștii vin cu recomandări pentru populație
09:52 | 12.07.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Începând de astăzi și până pe 17 iulie intră în vigoare Codul roșu de caniculă. Specialiștii îndeamnă populația să evite aflarea la soare și recomandă angajatorilor să asigure cu apă colaboratorii și clienții, comunică MOLDPRES.
Medicii recomandă populației să evite expunerea la soare între orele 11.00 – 18.00. Persoanele vârstnice și copiii trebuie să poarte pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise, preferabil cu mâneci.
De asemenea, pe caniculă nu sunt binevenite activitățile fizice în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit). Mamele cu copii mici sunt sfătuite să evite plimbările în orele amiezii.
Specialiștii reiterează că deshidratarea diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Din acest motiv, populația ar trebui să consume minim doi litri de apă pe zi, porționat, la fiecare jumătate de oră. Este recomandat și consumul de fructe şi legume proaspete și iaurt. Este interzis consumul de alcool, deoarece sporește deshidratarea.
Executivul a venit cu recomandări și pentru instituții/organizații: asigurați apă pentru colaboratori și clienți. „Dacă nu dispuneți de aer condiționat, și dacă caracterul muncii permite, organizați munca la distanță. În cazul unor munci grele, organizați orarul în așa fel ca lucrătorii să nu fie expuși în orele cele mai periculoase, în favoarea orelor de dimineață devreme sau seară”, se spune în comunicatul publicat pe canalul de telegram Prima Sursă.
Ministerul Apărării a anunțat că va modifica programul antrenamentelor pentru militari. Și instituțiile de educație timpurie au operat modificări în programul micuților și le oferă mai multe lichide și fructe.
În contextul temperaturilor înalte, instituțiile de resort au venit cu avertizări și restricții. Astfel, transportul de mare tonaj nu va putea circula ziua pe străzi, iar pompierii avertizează agricultorii și populația să evite arderea deșeurilor.