ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de mai mulți deputați cu privire la cazul Stoianoglo

13:39 | 12.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională a declarat astăzi inadmisibilă sesizarea pentru controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 1122 din 26 septembrie 2023 prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo, depusă de mai mulți deputați PCRM, comunică MOLDPRES.

Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Autorii sesizării, deputați PCRM, notează că, potrivit articolului 125 alin. (2) din Constituție, Procurorul General este demis din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în condiţiile legii, pentru motive obiective şi în temeiul unei proceduri transparente. Autorii consideră că textul „în condițiile legii” din norma constituțională presupune că întreaga procedură de eliberare din funcție a Procurorului General trebuie reglementată prin lege. În această cauză, autorii menționează că procedura emiterii decretului contestat nu corespunde textului „în condițiile legii”, de vreme ce procedura de eliberare a lui Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General nu a fost reglementată prin lege, ci printr-un regulament aprobat de Consiliul Superior al Procurorilor.

Deputații au indicat în sesizare că Decretul contestat contravine principiului prezumției de nevinovăție, protejat de articolul 21 din Constituție, deoarece prin amendarea Legii cu privire la Procuratură și a altor acte normative s-a urmărit eliberarea din funcție a lui Alexandr Stoianoglo.

După examinarea sesizării, Curtea a constatat că Preşedintele Republicii Moldova la emiterea acestui Decret și-a exercitat prerogativele constituţionale.

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019 și a fost suspendat pe 5 octombrie 2021. La sfârșitul lunii septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare a lui Stoianoglo din funcția de procuror general, în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor.

img24005334

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!