ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Ziua fructelor” la Criuleni // Vicepremierul Vladimir Bolea: „Fructele din R. Moldova au ajuns în 95 de țări, principala piață de desfacere rămâne a fi Uniunea Europeană”

10:13 | 15.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 15 iul. /MOLDPRES/.  Vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul al Agriculturii şi Industriei Alimentare,  s-a întâlnit cu reprezentanții din sector pomicol, expozanți ai celei de-a VI-a ediție a „Zilei Fructelor”, desfăşurată în localitatea Coșernița, Criuleni. Discuțiile au vizat perspectivele de dezvoltare economică și agricolă a Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Un aspect central a fost legat de necesitatea accesului la finanțare avantajoasă și pe termen lung, pentru ca pomicultorii să poată investi în tehnologii moderne și să-și dezvolte afacerile. Un alt subiect important despre care s-a vorbit a fost gestionarea resurselor de apă și implementarea proiectelor de irigații, pentru creșterea productivității și asigurarea sustenabilității culturilor.

Vladimir Bolea a subliniat câteva date semnificative din sectorul pomicol al Republicii Moldova, cum ar fi prețurile de export la fructe şi extinderea exporturilor. Potrivit vicepremierului, în 2023, prețurile la care și-au vândut agricultorii fructele peste hotare au crescut ușor. Printre principalele tipuri de fructe exportate s-au numărat cireșele, prunele, caisele, căpșunile, merele, piersicile și zmeura.

„Fructele din Republica Moldova au ajuns în 95 de țări în anul 2023. Exporturile s-au extins în ultimii ani, cu peste 30 de destinații noi. Principala piață de desfacere rămâne a fi piața Uniunii Europene, dar Moldova exportă cu succes și în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite”, a punctat oficialul.

„Pentru comunitățile locale, aceste reușite înseamnă mai mult decât cifre de afaceri – înseamnă noi locuri de muncă, oportunități de dezvoltare și un viitor mai bun”, a relevat Vladimir Bolea.

Cea de-a VI-a ediție a expoziției specializate de tehnică și inovații pentru pomicultură „Ziua Fructelor” s-a desfășurat vineri, 12 iulie. Evenimentul a reunit sute de producători de fructe, exportatori și specialiști ai domeniului.

Expoziția a fost organizată de Asociația „Moldova Fruct” cu suportul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și a Agenției de Investiții.  Evenimentul a fost găzduit de livada modernă a companiei „VelFruct-Prim” din Coșernița, Criuleni, reprezentând o platformă potrivită pentru a aborda tendințele sectorului horticol, inovațiile în materie de echipamente și tehnici, soluțiile de sporire a productivității și competitivității, precum și crearea de noi oportunități de afaceri și parteneriate.

 

 

img24005364

img24005364

img24005364

img24005364

img24005364

img24005364

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!