ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

GUVERNUL CONSTRUIEŞTE // Peste 10 mii de locuitori din raionul Soroca vor beneficia de apă potabilă din râul Nistru

11:15 | 19.07.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Consiliul raional Soroca și Primăriile comunelor Vasilcău, Vărăncău, Volovița și Racovăț au semnat ieri un contract de finanțare pentru implementarea proiectului de construcție a sistemelor de alimentare cu apă în șapte localități din raionul Soroca, cu finanțare din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), transmite MOLDPRES.

Proiectul „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în șapte localități din raionul Soroca” prevede ca, până la finele anului 2025, să fie construite peste 89 km de rețelele interne de distribuție a apei potabile din râul Nistru în satele Alexandru cel Bun, Vasilcău, Racovăț, Slobozia-Cremene, Slobozia-Vărăncău, Inundeni și Ruslanovca, unde locuiesc peste 10 mii de cetățeni.

Valoarea totală a noului proiect, conform contractului de finanțare, constituie circa 67 milioane de lei (3,35 milioane de euro), din care peste 60 de milioane de lei solicitate din FNDRL și restul  – contribuția partenerilor. „În următoarea perioadă, ADR Nord va iniția și va desfășura proceduri de achiziții publice în cadrul proiectului”, precizează Agenţia.

Noul proiect reprezintă o continuitate a proiectului „Apa – necesitate primordială pentru o viață calitativă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat de ADR Nord în perioada iulie 2022 - decembrie 2023, prin care a fost asigurat accesul localităților beneficiare la apă prin construcția unui apeduct magistral cu lungimea de 30,5 km, conectat la apeductul Soroca-Bălți, 6 rezervoare de apă și 9 castele de apă. Valoarea totală a acestui proiect a constituit 32,8 mil. lei, din care 29,27 mil. lei – alocate din FNDRL și 3,55 mil. lei – contribuția Consiliului Raional Soroca.

Proiectul „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în șapte localități din raionul Soroca” a fost inclus în Documentul Unic de Program pentru anii 2022-2024, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 23 din 12 ianuarie 2022 și urmează a fi implementat de ADR Nord conform Deciziei Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale nr. 11 din 21.06.2024 și a Planului anual de implementare a Strategia Naționale de Dezvoltare Regională (2022-2028), în coordonare cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală și din contribuția financiară a partenerilor.

 

img24005511

img24005511

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!