ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Începe admiterea în universități. Dosarele pot fi depuse în premieră online, pe platforma eadmitere.gov.md

09:07 | 22.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 22 iul. /MOLDPRES/. Instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova au lansat astăzi procesul de admitere. Dosarele pot fi depuse, în premieră, online, pe platforma eadmitere.gov.md. Candidații pot alege să-și facă studiile la una din cele 16 instituții de învățământ superior din țara noastră, care oferă peste 200 de specialități și programe de studii, transmite MOLDPRES. 

Actele la studii de licență pot fi depuse în două tururi: 22 - 31 iulie (sesiunea de bază) și 10 - 14 august (sesiunea suplimentară). Cei care doresc să facă studii de masterat sau doctorat vor depune dosarele fizic la universități.

Rezultatele intermediare vor fi anunțate pe data de 2 august și, respectiv, 16 august. Ulterior, candidații care au fost admiși de instituțiile de învățământ, la una sau mai multe specialități, vor face alegerea și vor depune dosarele în original la universitatea unde vor să-și facă studiile. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 9 august (sesiunea de bază), și pe 20 august (sesiunea suplimentară).

La admiterea din anul curent, universitățile din Republica Moldova vor propune în total 8 697 locuri bugetare, la licență, master, rezidențiat și secundariat clinic.

La etapa de depunere a dosarelor, candidații vor putea selecta cel mult trei universități și câte cel mult trei specialități din cadrul fiecărei instituții. 

Platforma eadmitere.gov.md poate fi ușor accesată pe telefon sau laptop, iar candidații vor trebui să parcurgă câțiva pași pentru a depune dosarele de admitere. Primul pas este să se autentifice: prin sistemul guvernamental MPass sau prin adresa electronică. Candidatul va crea contul personal și va completa formularul de înregistrare cu informațiile solicitate. Acesta va indica o adresă de email și un număr de telefon valabile și veridice, la care va primi notificări pe parcursul procesului de admitere.  Urmează încărcarea documentelor, la necesitate, și a actelor confirmative, în cazul celor care fac parte din categoriile speciale de candidați conform Regulamentului de admitere. 

După completarea și salvarea datelor, următoarea etapă este depunerea cererii de participare la concurs și apoi - achitarea taxei de admitere, care este stabilită de fiecare instituție de învățământ superior în parte. Despre rezultatele admiterii instituțiile vor comunica prin intermediul sistemului informațional și paginile web instituționale.

Autoritățile estimează că la studii de licență vor fi admiși circa 15 mii de studenți. Aceștia vor putea concura pentru 8697 de locuri cu finanțare bugetară. Circa 25% dintre locuri vor reveni sectorului științe ale educației și asistență socială.

Pentru orice detalii referitoare la admiterea în învățământul superior din țară, persoanele interesate vor putea apela la Call Centru: 0 8000 5005.

În Republica Moldova există 16 instituții de învățământ superior, cu peste 200 de specialități și programe de studii, la care învață cca 56 mii de studenți. 

img24005543

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!