ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agricultorii moldoveni vor beneficia de un nou lot de tehnică japoneză

13:20 | 25.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. Un nou lot de tehnică agricolă japoneză în cadrul proiectului „Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol” (MAME) a fost transmis astăzi pentru agricultorii din Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Este vorba de 33 tractoare Kubota M6-131, achiziționate în cadrul proiectului MAME.  Tractoarele vor fi transmise beneficiarilor la preț competitiv, prin contracte de vânzare-cumpărare în rate.

„Este o tehnică nouă, performantă, ce le va permite agricultorilor noştri să se modernizeze, să implementeze practici eficiente pentru sol, pentru randamentul lucrărilor şi creşterea recoltei”, a relevat la eveniment vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Proiectul „Modernizarea tehnicii şi a echipamentului agricol”  este destinat agricultorilor (întreprinderi agricole mici şi mijlocii) care doresc să efectueze investiții în vederea îmbunătăţirii productivității agricole prin intermediul maşinilor agricole şi echipamentelor post-recoltare. Guvernul nipon a oferit un credit preferențial Guvernului Republicii Moldova, în valoare de aproximativ 19 milioane de dolari, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA). Aceste mijloace sunt folosite pentru MAME.

Proiectul MAME vine să fortifice asistența niponă oferită Republicii Moldova prin intermediul JICA din anul 1997 și programelor  de finanțare a asistenței oficiale de dezvoltare.

Prezent la eveniment, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Giro Yamada, și-a exprimat respectul față de fermierii din Moldova pentru rezistența lor. Subliniind impactul războiului din Ucraina şi agresiunii Rusiei, diplomatul  a relevat că Japonia va continua să sprijine  implementarea ideilor inovatoare de promovare şi susţinere a agriculturii eficiente în Republica Moldova.

Tot astăzi, în cadrul aceluiaşi eveniment, a fost lansat proiectul „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți". Proiectul are drept scop susținerea fermierilor mici și mijlocii afectați de scumpirile inputurilor (materialului semincer, fertilizanti, pesticide etc.) prin oferirea unor soluții financiare accesibile la achiziționarea produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor. Acesta include distribuirea a aproximativ două mii de tone de fertilizanți NKP la preț preferențial.

Proiectul va fi implementat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA). Agenția va elabora în comun cu partea niponă manualul operațional și procedurile cu privire la termenul contractului de vânzări în rate, procesul de distribuire a fertilizanților, cheltuielile ce urmează a fi suportate de beneficiarii finali ș.a.

În prezent, între Republica Moldova și Japonia sunt semnate peste 40 de documente de cooperare, majoritatea referindu-se la acordarea asistenței financiare şi tehnice ţării noastre. Totodată, Japonia este şi una dintre principalele surse de investiții în industria auto din Moldova.

img24005661

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!