ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alți 20 de pompieri din Republica Moldova au plecat în Grecia pentru a participa la misiuni de stingere a incendiilor

09:58 | 29.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Alți 20 de pompieri din Republica Moldova au plecat în această dimineață în Republica Elenă pentru a participa la misiuni de combatere terestră a incendiilor forestiere. Acesta este cel de-al doilea grup de pompieri din Moldova care pleacă în Grecia, transmite MOLDPRES. 

Astfel, primii 20 de pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și-au finalizat misiunea și se vor întoarce în țară pe data de 1 august 2024, fiind înlocuiți de al doilea grup, care s-a pornit în drum spre Republica Elenă, pentru efectuarea rotației de efectiv.

În perioada 30 iulie -15 august 2024, echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI (GFFFv-MD) va fi dislocată în regiunea Nea Makri, fiind gata să intervină în sprijinul colegilor eleni în misiuni de lichidare a focarelor de vegetație uscate și incendiilor forestiere.

De asemenea, echipa țării noastre va fi implicată în patrularea zonei Nea Makri, dar și va avea lecții teoretice și practice privind metodele de stingere a incendiilor de pădure după standardele și cerințele europene.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a subliniat importanța participării echipei pompierilor moldovenii în această misiune importantă pentru țara noastră în procesul aderării la Uniunea Europeană. Totodată, oficialul le-a urat salvatorilor să ajungă cu bine la destinație, dar și succese în realizarea intervențiilor alături de colegii eleni.

Echipa pompierilor din Republica Moldova participă, în perioada 16 iulie – 15 august, la misiunea de pre-poziționare în cadrul Programului European de Pre-poziționare a Echipelor de Stingere a Incendiilor de Pădure în Republica Elenă, regiunea NEA Makri, organizat în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Programul este finanțat de Uniunea Europeană, iar o parte de cheltuieli va fi suportată de Republica Moldova. 

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, prin executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a eventualelor focare în locațiile stabilite de forțele locale, eficientizarea activității de pregătire a echipelor, precum şi îmbunătățirea interoperabilității între acestea.

 

 

img24005741

img24005741

img24005741

img24005741

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!