ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul s-a convocat în ședință solemnă dedicată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției

12:09 | 29.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul Republicii Moldova s-a convocat astăzi în ședință solemnă dedicată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției. Şedinţa a reunit actuali și foști deputați, foști președinți de țară și de Parlament, foști președinți ai Curții Constituționale, membri ai Comisiei și grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției Republicii Moldova, care au fost implicați direct în elaborarea Legii Supreme a statului, transmite MOLDPRES.

Şedinţa solemnă a debutat cu onorarea simbolurilor de stat, iar Imnul Republicii Moldova a fost intonat de un cor format din discipoli ai Centrului de excelenţă în arte „Ştefan Neaga” şi artişti corali de la teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Primul s-a adresat asistenţei gazda evenimentului, actualul Preşedinte al Legislativului, Igor Grosu.

„Suntem într-o zi aniversară care reprezintă un moment de a reflecta asupra valorilor de drept în statul nostru. Avem aici lângă noi deputaţi care au fost în sală când a fost votată Constituţia, precum şi cei care au făcut parte din Comisia de elaborare a Legii fundamentale.  Fireşte, unii deputaţi s-au abţinut de la vot, din cauza formulării eronate a Articolului 13 privind denumirea limbii”, a estimat speakerul.

Preşedintele Parlamentului a subliniat în context că, la 29 de ani distanţă de la adoptarea Constituţiei, pe 16 martie 2023, actula legislatură  a făcut dreptate şi în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” a luat locul „limbii moldovenești”.  „Şi deja, la 11 martie din acest an, înalta Curte Constituţională a confirmat decizia, iar  sintagma „limba română” rămâne în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție", a punctat Igor Grosu.

În altă ordine de idei, şeful Legislativului a menţionat că Legea fundamentală a ţării nu este doar un act juridic, dar transpune şi nişte marcheri identitari. „Or, factorii de limbă, religie, cultură, aşezare geografică, aspiraţii, tot arată că suntem europeni. Viitorul ţării noastre este unul european şi să fim fermi în această decizie ca un stat independent şi indivizibil”, a mai spus Grosu.

Prezent la eveniment, Prim-ministrul Dorin Recean a relevat că „astăzi, apreciem democrația ca mod de viață, pentru că doar democrația poate genera bunăstare în libertate. Democrația înseamnă și responsabilitatea de a dezvolta și moderniza societatea noastră, iar acest efort este unul continuu - pentru cei de astăzi și pentru generațiile care vor urma”.

„În toamna acestui an, vom participa cu toții la un exercițiu al democrației extrem de important - referendumul constituțional pentru Moldova Europeană, care va consfinți o dată și pentru totdeauna voința întregii țări de a fi parte a marii familii europene. Or, viitorul prosper al unei țări este suma alegerilor noastre comune, a fiecăruia dintre noi”, a punctat premierul.

Ziua Constituției Republicii Moldova este marcată anual pe data de 29 iulie. Legea Supremă a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august 1994. 

 

img24005750

img24005750

img24005750

img24005750

img24005750

img24005750

img24005750

img24005750

img24005750

img24005750

img24005750

img24005750

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!