ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrei Spînu: Centura orașului Vulcănești, executată în proporție de 30%. Localnicii nu vor mai avea de suportat zgomotul produs de mașinile de mare tonaj

13:49 | 30.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Continuă lucrările pe  centura orașului Vulcănești, unde drumarii aștern îmbrăcămintea rutieră de beton asfaltic, lucrează la consolidarea acostamentelor și a sistemului de evacuare a apelor pluviale, transmite MOLDPRES.

De asemenea, pe cele două porțiuni ale centurii, lucrătorii construiesc pasajul subteran pentru trecerea agricolă și fac lucrările de artă la podul nou.

„Centura va devia traficul greu de tranzit din oraș și astfel locuitorii din Vulcănești nu vor mai avea de suportat zgomotul produs de mașinile de mare tonaj și se va reduce poluarea aerului din oraș. Drumul va scurta și traseul spre portul naval de la Giurgiulești pentru transportatori. Progresul fizic al lucrărilor pe cei 8.58 km este de 30%. Pe șantier se află 45 de drumari care construiesc un drum bun, european. Mergem înainte, împreună construim Moldova Europeană”, potrivit ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Centura oraşului Vulcăneşti din sudul Moldovei este ultima porţiune care va completa traseul M3 din Moldova, care va conecta Chişinăul cu oraşele Cimişlia, Comrat, Vulcăneşti şi Giurgiuleşti, iar apoi cu vama română şi oraşul Galaţi. Noul traseul M3, remodelat faţă de concepţia lui anterioară, va traversa doar cinci mici localităţi de la Chişinău la Giurgiuleşti, ocolindu-le pe toate celelalte, iar ocolirea Vulcăneştiului era crucială.

Startul lucrărilor a avut loc în luna septembrie 2023 şi a presupus iniţial pregătirea terenului pentru viitorul traseu, întrucât o mare parte a lui are loc în câmp gol, acolo unde înainte n-a existat un drum. A existat şi o perioadă de pauză în timpul iernii, în special în luna decembrie, când precipitaţiile au fost mai mari şi au împiedicat avansarea lucrărilor. Apoi în următoarea perioadă a iernii, lucrările au fost reluate.

Lungimea totală a centurii Vulcăneşti, care va ocoli oraşul de la sud-vest la est, e de 8,58 km, iar costul lucrărilor e de 21,2 milioane de euro, finanţarea fiind acoperită de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

img24005799

img24005799

img24005799

img24005799

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!