Postul vamal Giurgiulești-Galați va fi modernizat pentru a spori mobilitatea pasagerilor și a mărfurilor
13:39 | 31.07.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Postul vamal Giurgiulești-Galați, aflat la granița dintre Republica Moldova și România, va fi modernizat, pentru a eficientiza serviciile prestate și a facilita mobilitatea pasagerilor și a mărfurilor. Proiectul este implementat de Serviciul Vamal (beneficiar) în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română (lider de proiect) și cofinanțat de Uniunea Europeană, informează MOLDPRES.
Astfel, Serviciul Vamal va realiza studiul de fezabilitate pentru organizarea și gestionarea electronică a traficului pe partea moldovenească la punctele de trecere a frontierei Galați/Giurgiulești/Reni; va fi extinsă Zona de Control Vamal Giurgiulești și va fi construit sistemul de utilități, inclusiv blocuri sanitare, sistem de evacuare a apelor de torent, refacere împrejmuire. Totodată, proiectul prevede instalarea echipamentelor de control vamal, cum ar fi sistem de scanare staționar camioane, sistem de scanare bagaje, cântare, panouri informaționale, echipament de încărcare/descărcare.
În același timp, de către Autoritatea Vamală Română vor fi amplasate zece posturi de lucru pentru controlul vamal, vor fi reabilitate alte opt posturi de lucru pentru controlul vamal și vor fi achiziționate 12 panouri electronice de informare amplasate deasupra culoarelor de control, care oferă informații privind tipul de trafic pe banda respectivă.
În urma implementării proiectului, vor fi îmbunătățite capacitățile operaționale ale autorităților vamale din cele două state, va fi facilitat comerțul internațional și fluidizat traficul transfrontalier de mărfuri și călători.
Proiectul a fost lansat ieri în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galați-Giurgiulești. În deschiderea evenimentului, conducerea Serviciului Vamal a exprimat recunoștința față de Comisia Europeană pentru grantul acordat Republicii Moldova și României, fiind accentuat că, implementarea în comun a Proiectului, care este unul de importanță strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră moldo-română, reconfirmă caracterul avansat al a cooperării vamale moldo-române.
Proiectul este cofinanțat de UE în cadrul Culoarelor de solidaritate UE-Ucraina, prin intermediul Mecanismului pentru Interconectarea Europei - Transport - 2022 (Connecting Europe Facility CEF Transport 2022). Bugetul total al Proiectului constituie 4 516 600 de euro, Serviciul Vamal al Republicii Moldova va beneficia de grant în valoare de 2 103 650 de euro, iar 2 147 640 de euro reprezintă cofinanțarea BIRD. Durata de implementare a proiectului este de 35 luni.