ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislaţia de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor va fi eficientizată

16:02 | 31.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul a adoptat astăzi modificări legislative pentru eficientizarea evaluării externe a judecătorilor și procurorilor. O inițiativă în acest sens a fost votată în a doua lectură de 56 de deputați, transmite MOLDPRES.  

Documentul  a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” în contextul eficientizării proceselor și remedierii unor carențe depistate la punerea în aplicare a legislației cu privire la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

Autorii documentului propun completarea Legii privind unele măsuri aferente selectări candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor cu un articol care va reglementa procedura de contestare a deciziei Comisiei de evaluare cu scopul de a exclude reevaluarea de mai multe ori a aceleiași persoane de către Comisia pre-vetting și perpetuarea la nesfârșit a contestărilor.

La fel, sunt propuse modificări la Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție și la Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative. Respectiv, judecătorii sau procurorii care nu vor promova evaluarea externă nu vor avea dreptul să emită acte de dispoziție, până la examinarea contestației de către Curtea Supremă de Justiție. Potrivit autorilor, această propunere este necesară pentru a reduce riscul de comitere a abuzurilor judiciare și pentru a spori încrederea în justiție.

img24005845

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!