ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sesiunea de primăvară a Legislativului s-a încheiat, deputații urmează să revină la muncă în toamnă

17:19 | 31.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul a adoptat astăzi proiectul de hotărâre privind încheierea sesiunii de primăvară 2024, transmite MOLDPRES.

Cu acest prilej, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a ținut un discurs la tribuna Legislativului. Oficialul a declarat că această sesiune parlamentară s-a desfăşurat într-o perioadă istorică, marcând deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, anul 2024 fiind un an al reuşitelor noastre pe această dimensiune.

„Tot ce-am făcut în această perioadă a fost pentru bunăstarea oamenilor, ca ei să simtă că lucrurile la noi în țară se schimbă, că satele și orașele noastre se schimbă. Și aceste schimbări chiar pot avea loc în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a relevat oficialul.

Speakerul a menţionat că în ultima perioadă s-au făcut pași mari și hotărâți pe calea integrării europene, iar „pentru a face procesul ireversibil e nevoie să demonstrăm atât cetăţenilor noştri, cât şi partenerilor noştri că drumul european este alegerea poporului, nu doar a guvernării”. În acest context, Igor Grosu a îndemnat cetăţenii ţării să confirme acest lucru la referendumul constituţional din 20 octombrie. „Cu toţii ne dorim să vedem în Republica Moldova un stat de drept, cu instituții puternice, care să protejeze cetățenii, o economie de piață funcțională, astfel încât toată lumea să aibă oportunități acasă și, bineînțeles, să putem să oferim mai multă siguranță”, a estimat preşedintele Legislativului.

Igor Grosu a făcut o trecere în revistă a actelor legislative, examinate şi aprobate în Parlament în sesiunea de primăvară 2024, subliniind mai multe succese în reforma sistemului juridic, politică externă, energetică, agricultură, economie, protecţie socială, muncă, sănătate, educaţie ş.a.

De asemenea, Grosu a dat citire la un şir de afaceri de familie, pe care le-a vizitat de la începutul anului, afirmând că mulţi din aceşti oameni au revenit acasă din Europa, ferm hotărâţi să facă trai european şi la baştină. „Să muncim împreună, pentru parcursul nostru european, deoarece doar integrarea europeană ne va ajuta pe noi să ne păstrăm în continuare pacea și libertatea. Ne va ajuta să transformăm toată Moldova, sat cu sat, oraș cu oraș, într-o țară europeană, în care oamenii trăiesc în bunăstare și în siguranță”, a îndemnat oficialul.  

Şeful Legislativului a mulțumit deputaților pentru munca depusă, iar şedinţa s-a încheiat  cu onorarea drapelului și intonarea imnului de stat, precum şi cel al Uniunii Europene, în interpretarea  Fanfarei Hasnaș din satul Hăsnăsenii Mari, raionul Drochia.

Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lui decembrie.

img24005850

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!