ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Armata Națională a primit un lot de dispozitive optice termale din partea Lituaniei

13:44 | 01.08.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Lituania a donat Armatei Naționale a Republicii Moldova un lot de dispozitive optice termale. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării Naționale al Republicii Lituania, Laurynas Kasčiūnas, în cadrul unei conferințe de presă susținută în comun cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la Chișinău, informează MOLDPRES.  

În cadrul întrevederii, cei doi miniștri au discutat despre relațiile bilaterale, realizările în domeniul apărării, precum și obiectivul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În timpul conferinței de presă, oficialul lituanian a subliniat că, până la sfârșitul anului, Lituania va oferi armatei Republicii Moldova un lot de drone SPV. Acesta a asigurat că țara sa a fost și va fi mereu un bun prieten al Republicii Moldova.

„Vom susține întotdeauna independența, integritatea teritorială și parcursul european al Republicii Moldova. Astăzi am anunțat livrarea unui lot de aparate termice de vedere nocturnă produse în Lituania. Următorul pas va fi livrarea, până la sfârșitul anului, a unui lot de drone SPV produse de țara noastră”, a spus Laurynas Kasčiūnas.

Ministrul lituanian a apreciat reformele realizate de autoritățile de la Chișinău. Acesta a vorbit despre eforturile întreprinse pentru a fortifica domeniul apărării în țara sa, inclusiv în contextul amenințărilor parvenite din partea Federației Ruse.

„Poziționăm Rusia ca pe o amenințare existențială pentru Lituania și țările baltice. De aceea, trebuie să avem o armată puternică pentru a putea menține pacea”, a precizat Laurynas Kasčiūnas.

La rândul său, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a mulțumit Lituaniei pentru susținerea oferită Armatei Naționale. Acesta a subliniat că acțiunile se încadrează în planul de colaborare semnat în anul 2021.

„Țara noastră se află în proces de integrare europeană - un spațiu al păcii și bunăstării, iar acest lucru nu înseamnă doar creșterea economică, dar și dezvoltarea unui sector modern al apărării. Vă mulțumim că ne sunteți alături în acest parcurs. Ne dorim consolidarea parteneriatului în domeniul apărării, inclusiv prin noi proiecte. Mizăm pe susținerea Lituaniei nu doar în parcursul european, dar și în consolidarea capacităților de apărare, asigurarea păcii și securității în regiunea noastră”, a menționat Anatolie Nosatîi.

În perioada 31 iulie – 1 august, ministrul Apărării Naționale al Republicii Lituania, Laurynas Kasčiūnas, efectuează o vizită oficială la Chișinău, la invitația omologului său moldovean, Anatolie Nosatîi.

Acesta este prima vizită a oficialului în Republica Moldova.

img24005881

img24005881

img24005881

img24005881

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!