ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Satul European”: Casa de cultură din satul Holoșnița, raionul Soroca a fost modernizată

14:31 | 01.08.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Casa de cultură din satul Holoșnița, raionul Soroca, cu o vechime de peste patru decenii, a fost modernizată prin Programul „Satul European”. Investiția se ridică la două milioane de lei. După renovare, instituția găzduiește toate evenimentele importante pentru comunitatea cu o populație de peste 1200 de locuitori, dintre care în jur de 170 sunt copii, informează MOLDPRES.  

Edificiul nu fusese reparat nici măcar cosmetic în ultimii 30 de ani, iar din această cauză a ajuns într-o stare deplorabilă și nu mai putea găzdui evenimentele cultural-artistice așteptate de către oamenii din sat.

Proiectul de renovare a inclus lucrări de reabilitare a pereților, pardoselii și tavanului, totodată a fost înlocuit întreg sistemul electric. De asemenea, a fost reparată și amenajată scena. În plus, au fost achiziționate costume naționale, instrumente muzicale, mobilier modern și confortabil, echipament tehnic și 11 calculatoare, anunță Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Acum, elevii care fac parte din colectivul artistic „Steluțele Nistrene” și seniorii din Ansamblul folcloric „Busuioc” din Holoșnița, îmbrăcați în costume naționale, pot reprezenta cu mândrie satul la diferite concursuri zonale și naționale, promovând astfel tradițiile și valorile culturale ale comunității.

Primarul satului, Rodion Pădure, spune că acest proiect era necesar pentru comunitate, având în vedere că anterior localnicii nu aveau un spațiu adecvat pentru adunări publice și manifestări culturale.

„Datorită proiectului implementat prin Programul „Satul European”, comunitatea noastră dispune acum de un loc amenajat și dotat, unde oamenii se întâlnesc, socializează și chiar petrec aici nunți și cumetrii. După renovare, condițiile sunt mult mai bune și evenimentele cultural-artistice, dar și adunările sunt acum accesibile întregului sat. Cred că această realizare va spori viața culturală a comunității și va contribui la păstrarea și promovarea tradițiilor locale. Suntem recunoscători autorităților statului pentru sprijinul financiar, fără de care nu am fi reușit să realizăm acest proiect important pentru săteni”, a adăugat primarul.

În Casa de cultură activează și biblioteca satului, care, după renovarea edificiului, este frecventată de un număr mult mai mare de copii. 

Valoare totală a proiectului de la Holoșnița este de circa două milioane de lei, bani alocați de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. 

Programul Național „Satul European”, ediția I, include 493 de proiecte de dezvoltare locală.

img24005887

img24005887

img24005887

img24005887

img24005887

img24005887

img24005887

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!