ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Mihai Popșoi explică retorica Kremlinului la adresa autorităților de la Chișinău: „E vorba de o mare-mare frustrare și o doză impunătoare de invidie”

16:52 | 01.08.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Limbajul „neprietenesc” al Moscovei la adresa autorităților de la Chișinău este o manifestare a invidiei și frustrării, consideră viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe. Într-un interviu acordat Agenției MOLDPRES, șeful diplomației de la Chișinău a spus că liderii diplomației ruse „au pierdut orice contact cu diplomația”.

Solicitat de Agenție să explice retorica Kremlinului în adresa autorităților de la Chișinău, Mihai Popșoi a declarat că Rusia nu poate accepta ca o țară mică precum este Republica Moldova să se dezvolte și să progreseze. „E vorba de o mare-mare frustrare și o doză impunătoare de invidie, or, până și liderii diplomației ruse, dacă îi putem numi așa, au pierdut demult orice contact cu diplomația, cu foarte mult timp în urmă. Invidia constă în faptul că Republica Moldova - o țară mică cu resurse modeste - reușește, este o țară care progresează. Inclusiv cei care ne critică, ne atacă cu limbaj neprietenesc, înțeleg că viitorul prosper, pașnic este doar în familia europeană și ei privesc cu invidie ascensiunea Republicii Moldova, progresul pe care îl facem, inclusiv în consolidarea instituțiilor democratice”, a declarat Popșoi.

Totodată, șeful diplomației moldovenești a ținut să sublinieze că Republica Moldova reușește să înfrunte propaganda rusească grație voinței politice privind aderarea la comunitatea europeană. „Republica Moldova reușește grație ambiției pe care o are, ambiției de a fi parte a marii familii europene, grație consolidării societății și capacității de a rezista acelei avalanșe de propagandă, știri false, fel de fel de insinuări, atacuri dure din partea Kremlinului și altor instituții din Federația Rusă asupra Republicii Moldova, atacuri hibride, atacuri cibernetice. Acest limbaj beligerant al așa-zișilor diplomați ruși ne lasă reci. Noi știm ce avem de făcut, știm unde ne sunt interesele naționale, știm cum să le apărăm, iar frustrările lor pe care le varsă zilnic în spațiul public ne lasă reci”, a apreciat vicepremierul.

Anul trecut, Republica Moldova și-a consolidat alinierea la măsurile restrictive ale UE, inclusiv cele care vizează Federația Rusă. Astfel, țara noastră a înregistrat o creștere a ratei de aliniere de la 64% în 2022 la 88% în 2023. 

img24005893

img24005893

img24005893

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!