ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MAIA: În zona de centru a țării, starea culturilor de porumb și floarea-soarelui este mai favorabilă comparativ cu cea din regiunea de sud

11:07 | 05.08.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 5 aug. /MOLDPRES/. În zona de centru-est a țării, starea culturilor de porumb și floarea-soarelui este mai favorabilă comparativ cu cea din sudul țării, potrivit lui Vasile Şarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), care a efectuat o vizită de lucru în raioanele Anenii Noi și Criuleni, pentru a evalua impactul negativ al temperaturilor ridicate asupra culturilor de grupa a doua, transmite MOLDPRES.

În urma evaluărilor, s-a constatat că Gradul de afectare a recoltelor este estimat între 20% și 40%, cu extreme de până la 80% în anumite cazuri. Totodată, conform constatărilor cercetătorilor, variațiile în dezvoltarea și fructificarea culturilor din acest an se datorează unei serii de factori, inclusiv soiurile utilizate, tehnologiile de cultivare aplicate, perioada de însămânțare, respectarea asolamentului și a premergătorilor, precum și temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă.

Un aspect important subliniat în cadrul vizitei a fost necesitatea cultivării hibrizilor de porumb autohtoni, cu toleranță la secetă, adaptați la condițiile climaterice locale. „Acești hibrizi, cu o perioadă de vegetație mai scurtă și cu un consum specific de apă mai mic, prezintă modificări morfo-fiziologice adecvate pentru a face față condițiilor de mediu variabile”, estimează Vasile Şarban.

„Obținerea unor producții stabile este esențială pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii noastre. Acest proces complex este influențat de particularitățile biologice ale hibrizilor și soiurilor, tehnologia de cultivare și condițiile de mediu. Starea culturilor variază considerabil de la caz la caz, chiar și la același agricultor, în funcție de tehnologiile aplicate și soiurile cultivate”, a declarat Vasile Șarban.

În acest context, vicepremierul Vladimir Bolea, şeful MAIA, a reiterat importanţa Avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor. „Acest document este cheia care o să vă permită accesul la negocierile cu creditorii, alt act mai important şi justificator nu există”, a subliniat oficialul.

Potrivit procedurilor legale, agricultorii care au suportat pierderi provocate de situații excepționale cu caracter natural trebuie să întocmească un act de constatare a pagubelor. În baza acestui act, agricultorii trebuie să meargă la Camera de Comerț și Industrie și să ia Avizul de atestare a impedimentului de neexecutare a obligațiilor ca ulterior să meargă la bănci, la creditori și să oprească procesul de plată a penalităților și executările.  

"Acest aviz este esențial pentru a justifica neexecutarea obligațiilor contractuale din motive de forță majoră. Agenții economici interesați sunt invitați să depună solicitările în format electronic sau fizic pentru a iniția procedura de obținere a acestui aviz. Procedura de eliberare a avizelor urmează a fi aplicată în cadrul raporturilor contractuale comerciale în care cel puțin o parte este subiect al activității de întreprinzător și în care părțile unui astfel de contract au convenit în scris atestarea de către CCI", a rezumat Vladimir Bolea.

Datele din teritoriu arată că în raioanele de Nord și Centru recolta medie la grâul de toamnă variază între 3,5-4,2 tone per hectar, iar în raioanele de Sud – între 2,2-3,0 tone per hectar. În Republica  Moldova sunt semănate cu grâu de toamnă circa 320 mii ha. Producția globală estimată este de circa 1,4 – 1,5 milioane de tone. „Această cantitate asigură necesarul de pâine din punct de vedere al securității alimentare. Circa 350 mii tone de grâu se procesează pentru făină, 70 mii în calitate de material semincer, 180-185 mii tone se utilizează în calitate de furaje. Din recolta anului 2023, Republica Moldova a exportat o cantitate record de grâu de toamnă depășind nivelul de un milion de tone”, estimează Ministerul Agriculturii.

img24005969

img24005969

img24005969

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!