ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ADUCEM EUROPA ACASĂ: O familie din raionul Râşcani trăiește mai bine, după ce şi-a eficientizat casa cu sprijinul UE

11:03 | 07.08.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 7 aug. /MOLDPRES/. O familie cu trei copii din satul Rămăzan, raionul Râșcani, care se întreţine dintr-o mică crescătorie de iepuri, şi-a uşurat traiul în urma implementării unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și realizat cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, transmite MOLDPRES.

„Plăteam între 1.500 și 2.000 de lei lunar pentru electricitate,  primeam cea mai mare factură din sat”, afirmă Veaceslav Buntîl din satul Rămăzan, raionul Râșcani. Veaceslav are o mini-fermă de iepuri, datorită căreia își întreține familia.

Noutatea bună este că familia Buntîl va putea să economisească bani pentru energia electrică, grație celor nouă panouri fotovoltaice, instalate pe acoperișul casei familiei, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul programului „Casa verde”. „Acum ne vom descurca mai uşor, iar banii economisiţi îi vom putea direcţiona pentru o educaţie mai bună şi dezvoltare a copiilor”, spune Veaceslav Buntîl.

Peste două sute de gospodării cu grad înalt de vulnerabilitate energetică, dintre care 74 case de copii de tip familial, au devenit mai eficiente energetic datorită programului-pilot „Casa verde”.

Programul „Casa verde” este finanțat de Uniunea Europeană și realizat cu suportul PNUD Moldova, cu scopul de a promova practicile și tehnologiile de economisire a energiei și de eficientizare energetică, în special în cadrul gospodăriilor vulnerabile energetic. Sectorul rezidențial este cel mai mare consumator de resurse energetice în Republica Moldova.

„Sprijinirea și încurajarea utilizării soluțiilor de energie regenerabilă în gospodăriile vulnerabile energetic este esențială pentru realizarea unei tranziții incluzive către un viitor durabil. Asigurarea accesului la energie curată, la prețuri accesibile nu doar că reduce emisiile de gaze cu efect de seră, ci și atenuează sărăcia energetică, îmbunătățește sănătatea și calitatea vieții pentru cei mai vulnerabili membri ai societății noastre”, estimează Solomon Ioannou, reprezentant al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

De mai bine de 20 de ani, parteneriatul PNUD-UE a îmbunătățit viețile oamenilor, le-au făcut auzite vocile și a promovat soluții locale de mediu și climatice pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

img24006044

img24006044

img24006044

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!