ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România va susține securitatea energetică a țării noastre. Ministrul român al Energiei: „Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat Republica Moldova”

09:09 | 09.08.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. România se angajează să sprijine securitatea energetică a Republicii Moldova. Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat Republica Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate. Declarația a fost făcută de ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, în timpul unei discuții telefonice cu ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, în contextul instituirii în țara noastră a stării de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale, informează MOLDPRES. 

„Frații noștri de peste Prut au decis să instituie stare de alertă timpurie pe piața gazelor, din cauza evenimentelor recente din regiunea Kursk. De aceea, în ultima oră, am avut o discuție telefonică cu prietenul meu, Victor Parlicov, ministru al Energiei din Republica Moldova, pe care l-am asigurat de sprijinul total și permanent al României. Ne-am coordonat, așa cum am făcut-o mereu, pentru a gestiona această situație cu maximă eficiență”, a afirmat Sebastian Burduja.

Oficialul a menționat că prin noua Strategie Energetică a României, Bucureștiul „se angajează că va susține securitatea energetică a Republicii Moldova”. „Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat Reublica Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate”, a punctat Burduja.

Vestmoldtransgaz, subsidiară a Transgaz, a devenit încă de anul trecut operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, „contribuind semnificativ la asigurarea stabilității întregului sistem energetic al țării”, a spus oficialul de la București. Gazoductul Iași-Chișinău este operațional din 2022 și în prezent se lucrează la extinderea sa prin Centura Chișinău. Totodată, potrivit ministrului român al Energiei, linia de interconexiune Suceava-Bălți „este una dintre prioritățile centrale ale ambelor sisteme de transport a energiei electrice, iar la nivelul anului 2027 se estimează că va fi gata”.

„Vom continua să ne concentrăm toate energiile pe unirea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și României, pentru a garanta stabilitatea, securitatea și dezvoltarea pe ambele maluri ale Prutului.
Relația dintre România și Republica Moldova este unică. Împărtășim același trecut și cu siguranță, același viitor. Suntem puternici alături, de neclintit împreună”, a conchis Sebastian Burduja.

La rândul său, ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, a mulțumit României pentru sprijinul acordat. „Am avut o discuție telefonică cu omologul meu de la Bucureşti, ministrul Energiei Sebastian Burduja, care a dat asigurări de sprijinul total și permanent al României în cazul în care vom avea nevoie de intervenții pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Rămân recunoscător pentru această deschidere necondiționată şi umărul pe care l-am simțit mereu alături. Vom continua să ne concentrăm toate energiile pentru cuplarea cu sistemul energetic al României şi integrarea în piața europeană a energiei”, a remarcat Victor Parlicov. 

Comisia pentru Situații Excepționale a decis în seara zilei de ieri să instituie stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale, în contextul riscului potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale, ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja). Propunerea de a institui starea de alertă timpurie a fost făcută de Ministerul Energiei după ce au fost convocate întreprinderile din sector și au fost audiate rapoartele instituțiilor de resort privind situația operativă din sectorul energetic, inclusiv potențialele riscuri și protocoale de gestionare a acestora. 

Autoritățile au dat asigurări că în prezent, „nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate”, iar instituirea alertei va oferi instituțiilor responsabile pârghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă, în caz de necesitate.

img24006110

img24006110

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!