ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SATUL EUROPEAN: Localitățile Sărățica Nouă și Câmpul Drept din raionul Leova au fost conectate la apeduct

19:17 | 09.08.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. Două sate din raionul Leova – Sărățica Nouă și Câmpul Drept au fost conectate la apeduct. Ca rezultat, o mie de oameni din 288 de gospodării au acces la apă potabilă din fântâna arteziană de la Sărățica Nouă. Până acum, localnicii din cele două sate erau nevoiți să parcurgă distanțe lungi pentru a aduce apă, întrucât o treime dintre fântâni erau secate, informează MOLDPRES. 

Proiectul a fost inclus în Programul Național „Satul European”, ediția I, și a costat peste 8,6 milioane de lei. Astfel, în cele două localități au fost construiți peste 5 km de apeduct magistral, aproape 5 km de rețea locală, o stație de pompare și o stație de tratare a apei. Totodată, au fost construite două turnuri de colectare a apei cu un volum de 25 metri cubi fiecare.

În total, 288 de gospodării, dintre care 160 în Sărățica Nouă și 128 în Câmpul Drept, au fost conectate la apeduct. Astfel, aproximativ 1000 de persoane se bucură acum de acces îmbunătățit la apă de calitate în gospodării. Concomitent, rețeaua de apeduct a fost extinsă și la obiectivele de menire socială precum grădinița și gimnaziul din Sărățica Nouă și punctul medical din satul Câmpul Drept.

Oficiul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală a anunțat că valoarea totală a proiectului este de 8 milioane 648 de mii de lei, dintre care aproximativ 8,55 milioane au fost alocate de Guvern prin Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), iar aproximativ 100 mii de lei reprezintă contribuția comunității locale.

Potrivit primarului comunei Sărățica Nouă, Mihail Raevschi, acest proiect a fost crucial pentru locuitorii din aceste sate, deoarece o treime dintre fântâni sunt secate, iar celelalte au un debit foarte mic.

„Mai ales pe timp de vară, sătenii erau nevoiți să meargă kilometri întregi de la o fântână la alta pentru a găsi apă, sau să o cumpere din magazin. Acum situația s-a schimbat complet - oamenii au apă centralizat în gospodării. Abia așteptăm ca satele Câmpul Drept și Sărățica Nouă să fie conectate la rețeaua de alimentare cu apă din râul Prut. Aceasta se va întâmpla după finalizarea lucrărilor de construcție la apeductul magistral Sărata Nouă – Sărăteni, prevăzute să fie încheiate în anul 2025”, a adăugat primarul.

Programul Național „Satul European” a inclus 154 de proiecte privind construcția și extinderea rețelelor de apă și canalizare. 143 dintre acestea au fost deja realizate, iar alte 11 sunt în derulare. 

img24006141

img24006141

img24006141

img24006141

img24006141

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!