ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SATUL EUROPEAN: Circa 2000 de locuitori din Satul Nou, raionul Cimișlia au acces la apă potabilă la robinet

09:10 | 13.08.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 aug. /MOLDPRES/. Circa 2000 de locuitori din Satul Nou, raionul Cimișlia beneficiază de apă potabilă la robinet după ce în localitate a fost modernizată rețeaua de apeduct. Astfel, pompele vechi de apă și turnul, care erau uzate, au fost înlocuite cu altele moderne, iar pentru a asigura accesul la apă potabilă în fiecare gospodărie, au fost construiți 1,27 km de rețea de apeduct, transmite MOLDPRES.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar oferit de Guvernul Republicii Moldova prin Programul Național „Satul European”, ediția I, și cu susținerea proiectului „Mă Implic”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Valoarea totală a proiectului a fost de peste 1,8 milioane de lei, dintre care aproximativ 1,2 milioane de lei au fost oferiți de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, iar în jur de 400 de mii de lei au fost alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Autoritățile publice locale au contribuit cu peste 200 de mii de lei.

Acum, peste 500 de gospodării (aproximativ 2000 de persoane), au acces îmbunătățit la apă potabilă. De apă de calitate la robinet beneficiază toate instituțiile publice din sat, inclusiv grădinița, gimnaziul, casa de cultură, cantina socială, primăria, oficiul medicilor de familie, biblioteca sătească și zece agenți economici.

Totodată, prin Programul Național „Satul European Expres” a fost reconstruit și renovat canalul pentru scurgerea apelor pluviale de la instituția de educație timpurie „Ghiocel” din localitate. Proiectul a prevăzut și construcția a 75,6 metri de gard. Valoarea acestui proiect a fost de aproape 457 de mii de lei, dintre care 448 de mii de lei au fost alocați de Guvern, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar restul sumei a constituit contribuția comunității.

Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt cei 60 de copii care frecventează grădinița „Ghiocel”, părinții acestora, precum și 15 angajați ai instituției de educație timpurie.

Potrivit primarului localității, Marin Bumbu, cele două proiecte implementate în Satul Nou au fost de o necesitate stringentă, deoarece accesul la apă potabilă constituie unul dintre principalele criterii pentru dezvoltarea unei localități. 

„Astfel de proiecte sunt extrem de necesare pentru localitățile noastre, deoarece aduc beneficii directe locuitorilor și contribuie inclusiv la motivarea băștinașilor de a reveni acasă. În acest fel, vom spori numărul de locuitori, iar unii dintre aceștia, văzând cum satul prosperă și beneficiind de condiții mai bune de trai, sunt dispuși să investească în comunitatea lor. Numai prin cooperarea internațională și cu sprijinul statului, al partenerilor de dezvoltare, putem crea acasă condiții de trai similare celor din Uniunea Europeană”, a mai adăugat primarul.

Potrivit datelor Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent au fost realizate 849 de proiecte din totalul celor 896 de inițiative aprobate pentru finanțare prin Programele Naționale „Satul European”, „Satul European Expres” și „Extinderea grupelor de creșă publice”. Cele mai multe dintre acestea vizează reabilitarea clădirilor publice, construcția rețelelor de apă și canalizare, amenajarea terenurilor de sport și de joacă, reabilitarea clădirilor culturale. 

img24006205

img24006205

img24006205

img24006205

img24006205

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!