ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SATUL EUROPEAN: Rețeaua magistrală de canalizare din satul Bardar, Ialoveni, a fost extinsă

09:45 | 14.08.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Rețeaua magistrală de canalizare din satul Bardar, raionul Ialoveni a fost extinsă, oferind acces la servicii de canalizare pentru alți 1200 de locuitori ai satului, patru instituții comunitare și mai mulți agenți economici. Proiectul a fost implementat în cadrul programului Național „Satul European”, fiind investite circa 4,2 milioane de lei, transmite MOLDPRES.

Proiectul a inclus construcția a 5,14 km de rețele de canalizare gravitaționale. Lucrările de construcție au început la sfârșitul anului 2022 și s-au încheiat la 30 iunie 2024. Pentru realizarea proiectului, Guvernul Republicii Moldova a oferit aproximativ 4,2 milioane de lei, banii fiind alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Cu aproximativ 72 de mii de lei la acest proiect a contribuit administrația publică locală.

Primarul localității, Valeriu Rața, susține că acest proiect este unul foarte important pentru îmbunătățirea vieții locuitorilor din Bardar, mai ales că o bună parte dintre săteni până nu demult doar visau la astfel de servicii.

„Până acum, autoritățile locale au reușit să aducă servicii centralizate de canalizare în gospodăriile a aproximativ 3500 de locuitori, inclusiv au fost conectate la rețeaua centralizată de canalizare toate obiectivele de menire socială. Ne dorim să avem un sat bine amenajat, o localitate cu adevărat europeană, să fim prietenoși cu mediul și să păstrăm localitatea curată”, a menționat primarul.

Valeriu Rața spune că obiectivul proiectului este construcția rețelelor de canalizare pentru încă 300 de gospodarii casnice, și în acest fel vor fi îmbunătățite condițiile de viață a tuturor locuitorii satului. „Îmbunătățind calitatea vieții în sat, sperăm să atragem noi investiții în sectorul privat și să încurajăm consătenii noștri plecați peste hotare să se întoarcă acasă”, a adăugat primarul satului Bardar.

Până în prezent, în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția I, au fost finalizate 144 de proiecte pentru construcția și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, dintr-un total de 154 de inițiative aprobate. 

img24006239

img24006239

img24006239

img24006239

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!