ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pentru votul prin corespondență la scrutinul din toamnă s-au înregistrat circa 400 de persoane, anunță CEC

17:29 | 15.08.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 15 aug. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală /CEC/ reamintește alegătorilor din străinătate că se pot înregistra prealabil până pe șase septembrie pentru participarea la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie și anunță că, pentru moment, pentru votul prin corespondență s-au înregistrat circa 400 de persoane, comunică MOLDPRES.

Potrivit CEC, necesitatea înregistrării prealabile constă în stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota la una din secțiile de votare organizate peste hotarele țării. Acesta este unul dintre cele trei criterii stabilite de legea electorală, care, împreună cu informațiile despre dinamica participării alegătorilor la ultimele trei scrutine naționale și datele oferite de Ministerul Afacerilor Externe privind numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate, vor sta la baza deciziei de organizare a secțiilor de votare în afara țării.

Până în prezent, s-au înregistrat prealabil peste 3 600 persoane.

Totodată, membrii CEC reamintesc că la alegerile din 20 octombrie 2024, alegătorii din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Suedia și Norvegia, pot solicita votul prin corespondență, în acest caz înregistrarea prealabilă fiind obligatorie. La momentul actual, pentru votul prin corespondență s-au înregistrat circa 400 de persoane. Cele mai multe solicitări sunt din SUA – peste 200 și Canada – peste 100.

img24006310

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!