ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oamenii legii au operat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice

12:42 | 16.08.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. Procuratura Anticorupție în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au efectuat astăzi mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice. Descinderile au vizat mai mulți susținători ai partidelor afiliate lui Ilan Șor, comunică MOLDPRES.

Potrivit poliției, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară sunt remunerați lunar cu sume bănești, care nu sunt reflectate în evidența contabilă a formațiunilor.

Astfel, în urma deconspirării mai multor căi ilegale de finanțare din surse tenebre a partidelor politice afiliate lui Ilan Șor, acesta împreună cu alți reprezentanți ai organizației criminale pe care o conduce, au organizat o schemă nouă de finanțare, camuflând activitatea reprezentanților partidelor sub noțiuni de „voluntar” și „voluntariat”.

Conform noii scheme, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le erau create conturi bancare în banca comercială „Promsvyazbank” din Federația Rusă (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina), după care,  prin intermediul aplicației „PSB” le erau transferate pe conturi sume de bani în ruble rusești, care variau de la 10 000 la 55 000 de ruble (echivalent a 1 975 - 10 870 MDL).

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.

img24006337

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!