ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul Audiovizualului a aprobat declarațiile privind politica editorială ale posturilor de radio și televiziune care vor reflecta alegerile prezidențiale și referendumul

10:14 | 17.08.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. Treizeci de posturi de radio și televiziune vor reflecta alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie 2024. Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au aprobat în unanimitate  declarațiile furnizorilor de servicii media, privind politica editorială pentru aceste scrutine, informează MOLDPRES.

Din cele 18 posturi TV, care vor participa la reflectarea alegerilor prezidențiale și referendumului, 12 sunt naționale și 7 sunt regionale. Totodată, niciun post local nu s-a angajat să reflecte alegerile.

Posturile de televiziune, care vor refelecta alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie, sunt: Moldova 1; TV-Găgăuzia; ATV; AXIAL TV; Canal Regional; Cinema 1; Exclusiv TV; Jurnal TV; Media TV; N4; PRO TV Chișinău; SOR-TV; Studio-L; TV Elita; Drochia TV; TV8; TVC 21; TVR Moldova.

Doar două posturi naționale de radio vor reflecta campania – Radio Moldova și Radio Plai, patru sunt regionale și șase - locale: Radio Moldova; GRT FM; Aquarelle FM; Bugeac FM; Drochia FM; Jurnal FM; Radio 7/ Радио 7; Radio Chișinău; Radio Media, RadioPlai; Radio Poli Disc – Новое радио; Radio Soroca.

Membrii CA au respins declarația depusă de postul de televiziune „R Live TV„, pe motivul neconformității acesteia cu prevederile art. 90 alin. (2) din Codul electoral”. Furnizorului de servicii media i-a fost acordat un termen de trei zile, pentru remedierea neajunsurilor constatate și prezentarea unei declarații noi.

CA a luat act de notificările serviciilor media audiovizuale „Radio ONE”, „Liubimoe Radio”, „Albena”, „ART FM”, „3,14 TV”, „Tezaur TV” și „ART TV”, privind neparticiparea la reflectarea alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional din 20.10.2024.

Pentru că nu au depus declarații privind reflectarea sau a unei notificări privind nereflectarea scrutinelor din octombrie 2024, membrii CA au avertizat public posturile: TV „MBC”; Radio „Ai noștri”; Radio „Dive FM”. Sancțiuni în valoare de 5 000 de lei au fost dispuse pentru TV Cotidianul; „TV PLUS”.

Potrivit prevederilor Codului electoral, declarațiile aprobate de CA vor fi publicate pe pagina web oficială a CA precum și pe paginile web oficiale ale furnizorilor de servicii media.

img24006361

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!