ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Micro-clusterul turistic „Inima Nistrului”, un exemplu de parteneriat, produse locale şi frumusețe autentică

15:59 | 20.08.2024 Categorie: Moldova Turistică

Oportunitatea de a promova produsele locale și de a împărtăși cu vizitatorii frumusețea regiunii

Și în acest an, membrii micro-clusterului turistic „Inima Nistrului” participă cu produse locale la festivalul Hodina, aflat la a patra ediție, în satul Pohrebea, raionul Dubăsari.

„Participarea anuală la festivalul Hodina ne oferă oportunitatea de a promova produsele locale și de a împărtăși cu vizitatorii frumusețea și autenticitatea regiunii noastre. Devenim mai atractivi pentru turiști și prin dragostea cu care ne desfășurăm afacerile, iar aici, ei pot interacționa cu noi și produsele noastre direct, în mediul nostru”, spune Ludmila Castraveț, fondatoare „Fruits and Berries”.

Satul Pohrebea a beneficiat de susținere din partea PNUD și a partenerilor din 2015, iar pe parcursul ultimilor ani, peste 30 de antreprenori din regiunea Criuleni-Dubăsari au lansat și modernizat afaceri în turism și gastronomie, contribuind la extinderea ofertei de cazare și la diversificarea serviciilor disponibile în zonă.

Turism rural ce a dus la o creștere semnificativă a fluxului de turiști

„Inima Nistrului” este un micro-cluster emergent al cărui dezvoltare este facilitată de proiectul Elveția-PNUD „Piețe reziliente și incluzive în Moldova” (PRIM). Această susținere reprezintă o continuare a eforturilor anterioare din perioada 2019-2022 ale PNUD Moldova și Elveției de a stimula dezvoltarea economică locală în comuna Coșnița, în domeniul turismului rural, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a fluxului de turiști, aproape de cinci ori în doar câțiva ani.

Micro-clusterul a fost oficial instituționalizat în data de 27 septembrie 2023, când actorii-cheie din regiune au semnat Acordul-Memorandum de creare a clusterului, au ales organele de conducere și au aprobat foaia de parcurs de dezvoltare pentru o perioadă de trei ani. În cadrul micro-clusterului este asigurată cooperarea a 52 de entități publice și private, implicate direct sau indirect în sectorul turismului rural: 38 de agenți economici implicați în domeniul turismului rural, șase administrații publice locale, trei entități de cercetare și educație, cinci entități asociative.

Profilul economic al micro-clusterului „Inima Nistrului” oferă o analiză complexă a activităților de afaceri ale membrilor săi și a provocărilor care ar trebui abordate pentru a crește competitivitatea regiunii. Analiza oferă, de asemenea, perspective asupra strategiei propuse de dezvoltare și a oportunităților de investiții derivate din parteneriatele cu autoritățile locale și naționale, mediul academic și companii din alte regiuni specializate în domeniul turismului rural.

O creștere remarcabilă în ultima perioadă

În pofida tuturor provocărilor cu care se confruntă, micro-clusterul a demonstrat o creștere remarcabilă în ultima perioadă, evidențiind prezența a numeroase oportunități care stimulează dezvoltarea și creșterea afacerilor. În plus, există multe oportunități neexploatate care încă necesită atenție pentru a fi pe deplin realizate.

În acest sens, o oportunitate care trebuie valorificată este faptul că cheltuielile actuale de facto ale turiștilor sunt mai mici decât disponibilitatea lor de a cheltui. Un sondaj recent arată că, în medie, turiștii sunt dispuși să cheltuiască aproximativ 500 de lei (25 euro) pe sejur în timpul vizitei lor în micro-cluster. Cu toate acestea, cheltuielile medii actuale ale unui turist sunt semnificativ mai mici, în jur de 200 de lei.

Acest lucru indică faptul că, în prezent, cererea este mai mare decât oferta. Analiza efectuată arată o cerere existentă pentru turismul rural în perioada rece (încă neexplorată), cu accent special pe perioada sărbătorilor de iarnă (perioada 13 decembrie - 16 ianuarie), Ziua Îndrăgostiților, 8 martie și perioada celor două săptămâni de Paști. Calculele indică faptul că, prin abordarea sezonului de iarnă, micro-clusterul ar putea să-și extindă potențial capacitatea la cel puțin dublul capacității sale în sezonul său „de vârf” și să crească semnificativ fluxul de numerar generat anual.

Dezvoltarea micro-clusterului se bazează pe o metodologie personalizată

Dezvoltarea micro-clusterului se bazează pe o metodologie personalizată, dezvoltată în cadrul proiectului Elveția-PNUD „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”. Scopul acesteia constă în extinderea micro-clusterului și creșterea competitivității acestuia, ceea ce va contribui la creșterea cifrei de afaceri și la îmbunătățirea atât a numărului, cât și a calității locurilor de muncă.

Astfel, 26 de reprezentanți ai micro-clusterului turistic „Inima Nistrului”, susținut de proiectul Elveția-PNUD „Piețe reziliente și incluzive în Moldova” au absolvit în această primăvară programul de formare profesională în domeniul călătoriei, turismului și agrementului „Dezvoltarea activității turistice în mediul rural”, obținând calificarea de lucrător/lucrătoare în pensiune turistică.

Cursul a fost elaborat de Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău și are ca scop dezvoltarea competențelor în domeniul turismului rural, acoperind aspecte precum valorificarea atracțiilor turistice din localitate, organizarea agrementului turistic în mediul rural, organizarea serviciilor de alimentație, elaborarea strategiilor de marketing ș.a. Programul de studii are o durată totală de 300 de ore de instruire, echivalente cu 10 credite academice.

„Datorită acestui curs am putut explora o nouă și interesantă ramură în domeniul turismului rural. Metodele utilizate de către formatori au fost potrivite, au reușit să ne mențină interesul pe parcursul întregii formări, am avut ocazia și să aplicăm în practică informațiile învățate, am colaborat cu colegii și am simulat situații reale. Cursul a fost foarte interactiv, a inclus studii de caz, filme și exerciții practice. Suntem recunoscători tuturor celor implicați pentru această oportunitate de învățare și dezvoltare profesională”, afirmă Ana Tcaci, operatoare servicii turistice, Coșnița.

Viziunea de dezvoltare a micro-clusterului implică transformarea acestuia în principala destinație de turism rural din Moldova până în 2035, oferind o gamă diversificată de servicii de înaltă calitate, cu obiectivul de a atrage cel puțin 200 mii de turiști vizitatori pe an. Pentru a atinge această viziune, micro-clusterul urmează să atragă cel puțin 100 de afaceri implicate, inclusiv cel puțin 30 de pensiuni (care să ofere peste 200 de locuri de cazare), cel puțin cinci restaurante, 10 unități fast-food, o selecție de cel puțin 20 de servicii distincte de divertisment pentru turiști și peste 30 de furnizori de produse agroalimentare de înaltă calitate.

Cor. Lilia Grubîi

img24006444

img24006444

img24006444

img24006444

img24006444

img24006444

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!