Interdicțiile privind fumatul în spațiile publice comune vor fi extinse, iar sancțiunile pentru comercializarea produselor din tutun minorilor va fi majorată
13:01 | 21.08.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Interdicțiile privind fumatul în spațiile publice comune vor fi extinse, inclusiv în cazul țigărilor electronice, iar sancțiunea contravențională aplicată pentru comercializarea produselor din tutun minorilor va fi majorată. Modificările la Legea privind controlul tutunului au fost aprobate astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat la ședința Guvernului că scopul proiectului este de a proteja populația, în special tinerii, copii, de efectele nocive ale tutunului.
„Proiectul elaborat presupune consolidarea cadrului legislativ în domeniul controlului tutunului, care este în concordanță cu prevederile Convenției cadru a Organizației Mondiale a Sănătății pentru controlul tutunului și se adaptează la noile evoluții în ceea ce privește produsele din tutun și cele conexe. Modificările includ interdicții privind fumatul în spații publice, care vor fi extinse inclusiv pentru țigaretele electronice, iar sancțiunea contravențională aplicată pentru comercializarea produselor din tutun minorilor va fi majorată. Pentru a preveni accesul minorilor la produse din tutun, vor fi introduse interdicții privind publicitatea și promovarea produselor din tutun și a scenelor ce vizează consumul acestora în programe video, audio, TV și a jocurilor de calculator. De asemenea, se introduc norme de siguranță pentru mecanismul de umplere a țigărilor electronice”, a afirmat Ala Nemerenco.
Totodată, proiectul prevede reguli noi pentru ambalarea și etichetarea produselor din tutun încălzit, cu obligativitatea aplicării avertismentelor grafice de sănătate. De asemenea, se introduc norme de siguranță pentru mecanismul de umplere a țigărilor electronice.
Documentul interzice acceptarea de către medici a oricărui tip de contribuție din partea industriei tutunului și promovarea oricăror produse din tutun sau conexe în calitate de alternative pentru fumat.
„Sănătatea, în special a copiilor, și reducerea factorilor de risc în rândul populației sunt prioritare pentru sistemul medical din Republica Moldova, deoarece ne dorim să avem generații sănătoase și puternice”, a conchis Ala Nemerenco.
Modificările legislative operate vor fi aplicate treptat, începând cu trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial, până în anul 2027, în cazul prevederilor care stabilesc cerințe noi pentru etichetarea produselor și ambalajelor.