Maia Sandu: „Moldovenii își doresc să trăiască în Republica Moldova, așa cum se trăiește în Germania”
18:53 | 21.08.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Moldovenii își doresc să trăiască în Moldova, așa cum se trăiește în Germania. În pofida contextului regional complicat, construim aici, acasă, o țară pașnică și prosperă și un partener de încredere. Mizăm pe susținerea Germaniei în acest proces de transformare, sprijinul vostru ne arată că suntem pe calea cea dreaptă și ne încurajează să mergem înainte. Afirmațiile au fost făcute de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe comune cu cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, comunică MOLDPRES.
Șefa statului a menționat că aceasta este prima vizită bilaterală a unui cancelar german în țara noastră din ultimii 12 ani și reprezintă o ocazie de a reafirma importanța pe care o acordăm relației noastre cu Republica Federală Germană și de a consolida această cooperare.
„În acești 12 ani, lumea în care trăim s-a schimbat profund, s-a schimbat și Republica Moldova. În pofida tuturor provocărilor din ultimii ani, Moldova a demonstrat că este o țară care respinge tendințele autoritare și își apără democrația. O țară care vrea să le ofere cetățenilor săi mai multe oportunități pentru dezvoltare și o viață îndestulată. În aceste vremuri dificile, apreciem sprijinul consistent al Germaniei pentru Ucraina. Susținând Ucraina, susțineți Republica Moldova. Țara noastră este în siguranță astăzi datorită rezistenței eroice a Ucrainei. În același timp, sprijinirea Moldovei întărește Ucraina, dar și securitatea întregii regiuni. Cu misiunea esențială de a pune țara la adăpost, am depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022, iar la o distanță de doi ani am reușit să lansăm oficial negocierile de aderare la UE”, a spus Maia Sandu.
Președinta a specificat că Moldova a întârziat prea mult timp să se alăture familiei europene, însă acum face pași fermi în procesul de aderare, fiind sprijinită de partenerii europeni, inclusiv Germania. „Mulțumesc pentru susținerea constantă și necondiționată pe care Germania o oferă parcursului european al Republicii Moldova. Acum un sprijin extern puternic depinde de fiecare dintre noi aici, în Moldova. Este esențial să ne implicăm zi de zi în viața comunității, însă la fel de important este să participăm activ în momentele cheie care vor defini soarta țării. Îndemnăm toți cetățenii moldoveni, indiferent de preferințele politice, să participe în număr cât mai mare la referendumul din octombrie, deoarece acesta reprezintă cea mai democratică și eficientă forma de exprimare a voinței colective. Germania, ca stat fondator al Uniunii Europene, are un rol central în construirea și menținerea acestui proiect de pace, unitate și prosperitate care a transformat Europa. Moldova își dorește să devină parte a acestei familii europene, iar procesul de aderare este esențial pentru viitorul nostru democratic”, a opinat șefa statului.
Președinta a reiterat că Germania a fost întotdeauna un partener de încredere pentru Republica Moldova, fiind al cincilea cel mai important partener comercial al țării noastre și al șaptelea cel mai mare investitor.
„Germania alături de Franța și România, este cofondatoarea platformei de sprijin pentru Moldova, o inițiativă care a contribuit semnificativ la consolidarea capacității noastre de a face față provocărilor din ultimii trei ani. Această platformă se va întruni în 17 septembrie. Mulți cetățeni moldoveni au găsit în Germania a doua lor casă, iar legăturile noastre devin și mai puternice. Moldovenii își doresc schimbări în bine în țara lor. Ei au ales calea dezvoltării și a democrației. Ei doresc să trăiască în Moldova, așa cum se trăiește în Germania”, a conchis Maia Sandu.
Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, efectuează astăzi o vizită de lucru în Republica Moldova la invitația șefei statului, Maia Sandu.
Ultima dată, oficialul german a vizitat Republica Moldova pe 1 iunie 2023, atunci când a participat la Summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca.