ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz: „Realizările țării şi ale poporului dumneavoastră sunt enorme. Pentru noi, în Germania, un lucru este clar că trebuie să sprijinim această cale europeană”

19:14 | 21.08.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Doresc să trag un semnal în ceea ce privește bunele legături dintre țările noastre și să exprim dorința noastră de a sprijini Republica Moldova pe calea sa europeană. Relațiile noastre sunt strânse şi sunt bazate pe încredere. Declarația a fost făcută în seara zilei de astăzi de cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, după întrevederea cu preşedintele  Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite MOLDPRES.

Olaf Scholz a subliniat că are multe discuţii cu şefa statului, în special  pentru a încheia acorduri noi, pentru a aprofunda cooperarea moldo-germană, un subiect important pentru ambele părți fiind modul în care se reușeşte să fie coordonată migrația. „Suntem conștienți de modul în care Moldova suferă de pe urma războiului de agresiune rusă împotriva Ucrainei. Știm că actorii proruși și Rusia încearcă să destabilizeze țara dumneavoastră, mai ales pe fundalul alegerilor prezidențiale și aderării țării dumneavoastră la Uniunea Europeană. Mesajul meu cel mai important este astăzi că Germania vă este alături ferm. Vom sprijini Republica Moldova din răsputeri”, a relevat cancelarul.

De asemenea, oficialul de la Berlin a apreciat activitatea Maiei Sandu în calitate de şef al statului. „Într-un mod excepțional, țara dumneavoastră a reușit până acum să facă față tuturor încercărilor de destabilizare din străinătate. De la începutul mandatului dumneavoastră, cu patru ani în urmă, ați realizat progrese deosebite în pofida tuturor dificultăților economice. Aţi deschis larg ușa pentru refugiații din Ucraina, acest act umanitar este incontestabil de important și doresc să vă mulțumesc personal pentru acest efort al țării dumneavoastră”, a estimat Olaf Scholz.

În altă ordine de idei, cancelarul s-a referit la  aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ca urmare a unor eforturi enorme. „Ţara dumneavoastră este o țară candidată la aderarea europeană. Pentru mine a fost important să sprijin acest demers în cadrul discuțiilor pe care le-am purtat la nivel de Consiliu European. De aceea este important pentru noi, pentru mine, pentru guvernul pe care îl reprezint să participăm la discuțiile privind negocierile. Acestea au demarat în vara anului curent, iar pentru asta ați demonstrat pași reformatori importanți. Este important să continuați această cale pe parcursul dumneavoastră european, pentru că realizările țării şi ale poporului dumneavoastră sunt enorme. Pentru noi, în Germania, un lucru este clar că trebuie să sprijinim această cale europeană. Extinderea Uniunii Europene este în interesul UE, este în interesul strategic atât al Germaniei, cât și al Moldovei”, a subliniat Olaf Scholz.

Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, efectuează astăzi o vizită de lucru în Republica Moldova la invitația șefei statului, Maia Sandu. 

Oficialul german a vizitat Republica Moldova pe 1 iunie 2023, atunci când a participat la Summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca. Totodată, ultima vizită bilaterală a unui cancelar german în Republica Moldova a avut loc acum 12 ani.

Germania este unul dintre statele occidentale care au deschis printre primele o misiune diplomatică în Republica Moldova la 31 octombrie 1992, la doar jumătate de an după stabilirea relațiilor diplomatice.

img24006492

img24006492

img24006492

img24006492

img24006492

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!