ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dorin Recean: De Ziua Independenței Ucrainei, sărbătorim unitatea, curajul și rezistența poporului ucrainean

12:47 | 24.08.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 24 aug. /MOLDPRES/. Premierul, Dorin Recean, a venit astăzi cu un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei în care a dat asigurări că Moldova este și va fi mereu alături de țara vecină, comunică MOLDPRES.

În mesaj prim-ministrul a menționat că „zi de zi, ucrainenii sunt nevoiți să se apere, alegând curajul și dârzenia ca mod de viață”.

„Aceasta este realitatea celor care luptă pe front, celor care salvează vieți în condiții complicate, oferă sprijin pentru hrană, medicamente și alte bunuri esențiale, dar și a mamelor care își protejează copiii de lupte, bombardamente și atacuri cu rachete. De Ziua Independenței Ucrainei, sărbătorim unitatea, curajul și rezistența poporului ucrainean”, a opinat Recean.

Șeful executivului a precizat că țara noastră este și va fi mereu alături de Ucraina – pentru libertate și un viitor în care fiecare copil să crească într-o lume a păcii, nu a fricii.

„Solidaritatea noastră se manifestă și prin fapte concrete: pentru ucrainenii care s-au refugiat la noi facilităm integrarea, identificăm locuințe, locuri de muncă și oferim suport financiar. Astăzi, 1498 de cetăţeni din Ucraina și-au găsit un loc de muncă aici, iar mulți alții beneficiază de cursuri de formare profesională și certificare a cunoștințelor. Sprijinul Republicii Moldova pentru Ucraina rămâne de neclintit. Slava Ukraini”, a conchis premierul.

Ucraina marchează astăzi Ziua Naţională, care consemnează momentul adoptării, în 1991,a Declarației de Independență față de URSS.

Ucraina este un stat în Europa Orientală, situat între Rusia, Republica Moldova, România, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Belarus. Capitala țării este oraşul Kiev, cu o populaţie de circa 2,8 milioane de locuitori. Ţara are ieşire la Marea Neagră şi Marea Azov, precum şi la fluviul Dunărea. Ucraina exportă minereuri de fier, petrol, cărbune, gaze naturale, maşini agricole, grâu şi zahăr. Importă petrol brut, metale neferoase, produse chimice, semifabricate industriale, aparataj electronic şi mărfuri de larg consum.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Ucraina au fost stabilite la 10 martie 1992. Cadrul juridic bilateral include peste 160 de acte care reglementează cooperarea moldo-ucraineană în diferite domenii.

Pentru al treilea an consecutiv, Ucraina marchează Ziua Națională pe fundalul unui război devastator, pornit de Federația Rusă.

img24006565

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!