ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salonul Internațional de Carte Bookfest s-a deschis la Chișinău. „Un eveniment care și-a câștigat un loc semnificativ în inima cititorilor”

13:30 | 28.08.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 aug. /MOLDPRES/. Salonul Internațional de Carte Bookfest și-a deschis ușile pentru vizitatori. Timp de cinci zile, iubitorii de carte vor putea găsi ediții de carte în limba română ale celor mai reprezentative edituri din România și din Republica Moldova. Intrarea este liberă, comunică MOLDPRES.

Salonul Internațional de Carte este găzduit de Centrul Mediacor din cadrul Universității de Stat Moldova și va putea fi vizitat în intervalul orelor 10.00 - 20.00.

Bookfest Chișinău se bucură și în acest an de Înaltul Patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis și al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Evenimentul a fost deschis de rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, care a mulțumit organizatorilor și editurilor pentru prezență și efort.

Angela Brașoveanu, consilierul prezidențial în domeniul culturii și al relațiilor interetnice, a citit un discurs din partea președintei Maia Sandu.

„Dragi oameni ai cărții! Vă salut la Bookfest! Un eveniment care și-a câștigat deja un loc semnificativ în inima cititorilor mari și mici din întreaga țară. Ediția din acest an este țesută frumos între Ziua Independenței și Ziua Limbii Române, sărbători care înseamnă pentru noi lupta continuă pentru a ne apăra ceea ce avem și ceea ce suntem, dar și calea noastră spre ceea ce tindem. Este îmbucurător faptul că Bookfest capătă cu fiecare ediție tot mai multă splendoare, tot mai multe edituri sunt prezente, avem tot mai multe titluri valoroase. Este o mare realizare și o muncă imensă în spate, pe care noi vizitatorii de rând nu o vedem, din simplu motiv că este un lucru bine făcut. Industria producerii de carte rămâne una din cele mai idealiste ramuri ale economiei, o industrie ce trebuie susținută, pentru că formează mentalități, crește generații și educă gusturi. Mult succes Bookfest 2024 o țară întreagă te cuprinde”, se spune în mesajul transmis de șefa statului.

Un mesaj cu prilejul deschiderii Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2024 a transmis  președintele României, Klaus Iohannis.  

„Salut ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, recunoscându-i valoarea și relevanța prin acordarea Înaltului Patronaj, alături de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Este o altă dovadă a importanței pe care o acordăm, de o parte și de alta a Prutului, cultivării limbii române, sprijinirii și promovării culturii și tradițiilor pe care le împărtășim și sub cupola cărora ne croim un viitor comun în Uniunea Europeană. În contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, recenta participare în calitate de țară invitată la Bookfest București, precum și această ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, evidențiază solidul fundament cultural al opțiunii pro-europene a majorității cetățenilor Republicii Moldova. Sprijinul României pentru acest viitor și solidaritatea noastră au la bază valorile noastre democratice și umaniste comune, hrănite din solul fertil al limbii, al culturii și al experienței istorice pe care le împărtășim. Urez succes Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, importantă agoră a cărții în spațiul cultural și academic al Republicii Moldova, manifestare care ne unește într-o sărbătoare a culturii și a limbii române”, a menționat Klaus Iohannis, potrivit mesajului dat citirii de către consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

30 de edituri din spațiul cultural român, dintre care opt din Republica Moldova, își vor prezenta oferta cu lansări, întâlniri cu autorii și reduceri. Personalități culturale de pe ambele maluri ale Prutului vă vor oferi motive în plus să nu rataţi participarea la această nouă sărbătoare a cărţii. Maria Sleahtițchi, Ionela Hadârcă, Radu Aldulescu, Cristian Preda, Mihaela Noroc, Liviu Stănescu,  Bogdan Răileanu, Moni Stanila, Emilian Galaicu-Paun, Val Butnaru, Vitalie Ciobanu și mulți alții vor putea fi întâlniţi de vizitatorii de la Bookfest Chișinău în cadrul lansărilor de carte.

Editurile participante la Salon au anunțat că vor dona circa trei mii de cărți Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Ediția 2024 a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău este finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și are loc în parteneriat cu Ministerul Culturii din România și Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Bookfest Chișinău reprezintă un pod cultural între România și Republica Moldova, un prilej de a celebra împreună limba și literatura română, mai ales că, în această perioadă, aniversăm Ziua Limbii Române. DRRM este onorat să sprijine financiar, pentru a treia oară consecutiv, acest eveniment, care nu doar că promovează cartea și autorii de limbă română, ci încurajează totodată dialogul cultural între cele două țări. Implicarea constantă a DRRM reflectă angajamentul nostru ferm de a susține și de a promova limba română, valorile și cultura noastră comună pe ambele maluri ale Prutului. Într-o lume în continuă schimbare, cartea rămâne un reper fundamental al cunoașterii și al identității”, a declarat secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, la deschiderea evenimentului.

 

Parteneri strategici sunt USAID, UKaid și Ambasada Suediei în Republica Moldova. Organizatorii evenimentului sunt Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Asociația Editorilor din România.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Prima ediția a Bookfest Chișinău a fost organizată în anul 2016.

img24006662

img24006662

img24006662

img24006662

img24006662

img24006662

img24006662

img24006662

img24006662

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!