ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Studenții de la specialitățile agricole vor primi toate resursele necesare pentru a se dezvolta profesional, ca să corespundă realităților de pe piața muncii, asigură vicepremierul Vladimir Bolea

09:49 | 02.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 2 sep. /MOLDPRES/. Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a participat la evenimentul ce a marcat începutul noului an universitar la facultățile cu profil agricol, Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului și Facultatea Medicina Veterinară din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM), transmite MOLDPRES.

În discursul său, Vladimir Bolea a transmis un mesaj de felicitare studenților și comunității academice, urându-le entuziasm și perseverență. Oficialul a subliniat importanța pregătirii specialiștilor pentru sectorul agroalimentar, un domeniu care necesită cadre calificate și bine instruite, lucru pe care studenții îl vor obține la această universitate.

Potrivit vicepremierului, în ultimii ani, numărul studenților la aceste facultăți a crescut, evidențiind interesul tot mai mare pentru domeniul agroalimentar și pentru medicina veterinară. „În acest an, la Facultatea Medicină Veterinară, la secția de zi, au fost admiși 57 de studenți, iar la Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, 150 de studenți au fost înscriși la ciclul I de licență, iar 60 la programele de masterat”, a estimat şeful MAIA.

Vladimir Bolea a menționat că UTM oferă condiții adecvate pentru studii, atât teoretice, cât și practice, asigurând studenților toate resursele necesare pentru a se dezvolta profesional, studii, care să corespundă realităților de pe piața muncii. În mod special, oficialul a evidențiat existența unei sere hidroponice moderne, unde studenții pot aplica cunoștințele teoretice în practică, pregătindu-se astfel pentru provocările reale din sectorul agricol. „Copiii nu mai învață astăzi pe tablouri, desene, video, dar în practică. Fac lucrări de laborator atât studenții, cât și masteranzii, și doctoranzii, pentru că agricultura nu e numai teorie, dar este teorie care trebuie demonstrată în practică ca să aibă succes”, a explicat pentru MOLDPRES vicepremierul.

Vladimir Bolea le-a mulțumit tinerilor pentru alegerea de a se dedica acestui domeniu important și i-a îndemnat să studieze cât mai mult și să-și urmeze cu pasiune drumul academic. „Dacă vorbim despre menținerea acestor tineri specialiști în cadrul economic al Republicii Moldova, că ăsta e sensul pregătirii lor ca specialiști foarte buni, este strict legat de profiturile pe care le au agenții economici. Noi trebuie să-i dezvoltăm din punct de vedere economic, ca ei să aibă profituri, ca ei să poată să plătească salarii comparabile cu cele din Uniunea Europeană. Or, acești agenți economici susținuți de programele noastre de menținere, în câțiva ani vor ajunge la un nivel de profit ca să le permită să plătească salarii interesante pentru tinerii specialiști, ca să nu plece din țara noastră”, a rezumat la solicitarea MOLDPRES ministrul Agriculturii.

img24006786

img24006786

img24006786

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!