ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SATUL EUROPEAN: Peste o mie de oameni din Bahmut, Călăraşi, au acces la apă potabilă

14:06 | 03.09.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 sep. /MOLDPRES/. Încă o mie de oameni din comuna Bahmut, raionul Călăraşi, au acces la apă potabilă după extinderea reţelelor de apeduct prin Programul Naţional “Satul European”, ediţia I, transmite MOLDPRES.

Proiectul a inclus construirea a 7 km de rețele de apeduct și a unui rezervor de apă potabilă cu un volum de 50 de metri cubi. “De asemenea, au fost instalate peste 100 de branșamente pentru 100 de gospodării casnice, cu peste 300 de persoane, inclusiv pentru patru instituții publice: grădinița, gimnaziul, oficiul medicilor de familie și primăria. Rețeaua de apeduct construită deservește și șase agenți economici din localitate. Totodată, traseul din Gara Bahmut a fost interconectat cu cel din satul Bahmut, asigurând astfel accesul la apă potabilă pentru satul-stație de cale ferată din cadrul comunei, care are aproximativ 600 de locuitori”, conform Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală. 

Primarul din Bahmut, Igor Godea, spune că punerea în funcțiune a noii rețele de alimentare cu apă oferă acces la apeduct pentru toți locuitorii comunei.

„Cea mai mare problemă cu care se confrunta o bună parte a locuitorilor comunei Bahmut - asigurarea populației cu apă potabilă - a fost rezolvată grație Programului ”Satul European”. Implementarea acestui proiect a permis tuturor locuitorilor comunei - peste 1800 la număr, să beneficieze de acces la apă potabilă de calitate - o condiție primordială a dreptului la viață și la un mediu sănătos, acesta fiind și un drept constituțional. Acum comuna Bahmut a devenit mai atractivă și pentru agenții economici”, explică Igor Godea.

Potrivit primarului, a fost înființat și un serviciu care gestionează rețelele de apă, fiind create și trei locuri noi de muncă. “Apa provine din izvoarele din pădure, a fost testată și corespunde tuturor standardelor pentru apă potabilă. Suntem foarte recunoscători Guvernului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală pentru tot sprijinul acordat”, a adăugat primarul de Bahmut.

Pentru acest proiect, Guvernul Republicii Moldova a alocat, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regional și Locală, aproape 2,9 milioane de lei (145 mii de euro).

img24006834

img24006834

img24006834

img24006834

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!