ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova avansează în implementarea Acordului de Comerț Liber cu țările EFTA

11:37 | 04.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Din 1 septembrie a intrat în vigoare Acordul de Comerț Liber cu Islanda. Următoarea țară cu care Acordul va intra în vigoare este Norvegia, din 1 noiembrie. Iar la începutul anului 2025 urmează Elveția și Liechtenstein, care sunt în uniune vamală, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării (MDED).

Acordul de Comerț Liber cu țările EFTA (Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană) a fost semnat în vara lui 2023 și este un acord istoric pentru Moldova. „Acesta deschide noi oportunități economice pentru țara noastră, inclusiv eliminarea taxelor vamale la importurile de produse industriale și agricole pe piețele EFTA”, indică MDED.

Islanda a oferit acces liber pentru produsele noastre precum mierea de albini, vinurile, cerealele și uleiul de floarea-soarelui. Acest acord înseamnă mai multe oportunități pentru exportatorii noștri, în special în domeniul vinurilor, textilelor și produselor agricole, potrivit sursei citate.

Documentul este important pentru diversificarea exporturilor moldovenești și pentru creșterea prezenței noastre pe piețele internaționale.

„Acordul EFTA este un semnal clar că Moldova își extinde orizonturile economice și se conectează tot mai mult la piețele globale”, rezumă Ministerul Dezvoltării Economice.

img24006874

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!