ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dorin Recean: „Învățăm de la prietenii polonezi să negociem inteligent în procesul nostru de aderare la UE, or, sprijinul Poloniei este esențial în acest sens”

17:53 | 04.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. În cadrul întrevederii de astăzi cu prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, am vorbit despre principala prioritate a Guvernului Republicii Moldova – integrarea europeană. Alt subiect important ţine de valorificarea potențialului comercial-economic bilateral şi proiectele de dezvoltare regională, pe care intenționăm să le realizăm împreună cu prietenii polonezi, a declarat şeful Executivului Dorin Recean, în conferința de presă de astăzi, după întrevederea cu omologul său polonez, care efectuează o vizită la Chişinău, transmite MOLDPRES.

„Polonia este un exemplu de urmat, pentru că şi-a construit o capacitate excelentă de absorbție a fondurilor europene în procesul de aderare. Un moment simbolic în context este că în acest an Polonia marchează două decenii de când este membru al UE. Un drum pe care l-a parcurs cu multă hotărâre, cu mult curaj şi determinare de a construi viaţă prosperă acasă”, a relevat Recean.

Potrivit şefului Guvernului de la Chişinău, în Republica Moldova am avut mai multe şanse, pe care cu părere de rău nu le-am valorificat, dar acum suntem hotărâţi să nu pierdem oportunitatea de a ne atinge obiectivul naţional şi până în 2030 să construim suficient ca să fim pregătiţi să fim în rând cu statele membre ale Uniunii Europene. „Învăţăm de la prietenii noştri polonezi cum să negociem inteligent în procesul nostru de aderare, or, sprijinul Poloniei este esenţial în acest sens. Fapt pentru care mulţumesc premierului Tusk pentru susținerea constantă”, a spus Dorin Recean.

Prim-ministrul moldovean s-a referit şi la faptul că anul viitor Polonia va prezida Consiliul UE. „În contextul viitoarei președinții al Consiliului Uniunii Europene în 2025 de către Polonia, vă dorim mult succes, pentru că este un rol important, complex, uneori dificil şi, în acelaşi timp, contăm pe sprijinul continuu al Poloniei”, a menţionat oficialul.

„Suntem în plin proces de reformare şi transformare a Republicii Moldova, consolidăm instituțiile şi construim o economie puternică, astfel încât fiecare cetăţean al ţării noastre să se bucure de toate beneficiile Uniunii Europene, să trăiască în pace, în bunăstare, într-o societate dezvoltată, fără corupţie şi unde toate drepturile să fie respectate. Republica Moldova împărtășește aceleași valori şi priorităţi ca şi statele membre ale Inițiativei celor Trei Mări. Suntem hotărâţi să ne implicăm eficient în dialogurile găzduite de Polonia în 2025, precum şi în toate programele derulate sub egida acestei iniţiative. Asta în convingerea că această participare va accelera dezvoltarea regională. În acelaşi timp, am reconfirmat sprijinul nostru pentru Ucraina şi poporul ucrainean”, a afirmat Dorin Recean.

Totodată, în contextul economic al discuţiilor de astăzi cu Donald Tusk, premierul a accentuat necesitatea extinderii investițiilor poloneze în Republica Moldova. „E timpul să creştem schimburile comerciale, să extindem accesul produselor moldovenești pe piaţa europeană. În 2023, Polonia a devenit cea de-a doua piaţă de desfacere pentru vinul moldovenesc şi am constatat că există un potenţial la fel de mare şi pentru alte produse de-ale noastre”, susţine Recean.

„Apreciem ferm sprijinul Poloniei pentru cursul de dezvoltare durabilă a Republicii Moldova. Recunoașterea eforturilor noastre prin Declaraţia comună adoptată astăzi, întărește determinarea noastră să continuam drumul către Uniunea Europeană – o comunitate unită, paşnică şi cu oameni prosperi”, a rezumat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. 

Prim-ministrul polonez Donald Tusk efectuează o vizită în Republica Moldova. Oficialul polonez va susține un discurs în cadrul unei ședințe festive a Parlamentului Republicii Moldova. De asemenea, șeful Guvernului de la Varşovia va mai avea întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. 

img24006890

img24006890

img24006890

img24006890

img24006890

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!