ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REFERENDUM 2024 // Premierul Poloniei, Donald Tusk, îndeamnă moldovenii să participe la referendum: „Sunteți în fața unei alegeri importante. Puteți conta întotdeauna pe Polonia, dacă veți exprima dorința de a construi o Moldovă independentă într-o Europă unită”

19:48 | 04.09.2024 Categorie: Referendum 2024

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, aflat astăzi într-o vizită în țara noastră, a ținut un discurs în legislativ în care a îndemnat moldovenii să participe la referendum pentru a-și decide calea de dezvoltare. El a dat asigurări că Polonia va susține puternic parcursul european al Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

Premierul polonez a fost întâmpinat în plen cu aplauze. Donald Tusk, preț de peste jumătate de oră, a vorbit despre cooperarea bilaterală, despre istoria ambelor popoare, dar și despre drumul spre integrare europeană a țării sale.

Sunteți în fața unei alegeri importante, alegere pe care Polonia a făcut-o acum 20 de ani. Atunci polonezii au decis aderarea la Uniunea Europeană, nu a fost deloc o alegere simplă și ușoară. Astăzi, după 20 de ani, pot să spun cu toată răspunderea și vorbesc în numele a aproape 80% de polonezi, că a fost una dintre cele mai deștepte alegeri. Voi moldovenii stați acum în fața unei decizii și nu este doamna președintă sau premierul cei ce trebuie să ia decizia, întreaga societate trebuie să hotărască. Ați hotărât să aveți un referendum care trebuie să confirme drumul proeuropean, trebuie să fie o decizie susținută de popor și este sarcina noastră să venim cu informații despre UE”, a spus oficialul polonez.

Șeful Guvernului de la Varşovia a dat asigurări că țara sa va susține Moldova în parcursul european. „Puterea voastră constă în consecvența voastră și în autoritatea de care se bucură președinta Maia Sandu pe întregul continent. Lucrăm împreună de mult timp și sunt conștient de respectul pe care îl inspiră liderilor în întreaga lume. Ați dat dovadă de răbdare, perseverență și responsabilitate extraordinară ca națiune, greu încercată de istorie și geografie. Ați trecut prin încercări foarte dificile, dar pas cu pas ați construit un stat modern. Haideți să folosim acest timp împreună! Voi fi la dispoziția voastră și veți putea conta întotdeauna pe Polonia, doar dacă veți exprima dorința de a construi o Moldovă independentă într-o Europă unită”, a opinat Tusk.

El a menționat că acum este timpul ca Moldova să spună cu voce tare ce își dorește, iar procesul de ascensiune este și în interesul UE.

Premierul Republicii Polone, Donald Tusk, întreprinde astăzi o vizită la Chişinău. Oficialul polonez a fost întâmpinat la Guvern, în cadrul unei ceremonii oficiale, de către premierul Republicii Moldova, Dorin Recean. Acesta a mai avut întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

img24006896

img24006896

img24006896

img24006896

img24006896

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!