ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

DOC Audienții Institutului Național al Justiției vor fi asigurați medical

13:18 | 05.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare și legea pentru modificarea unor acte normative (aspecte organizatorice privind sistemul judecătoresc și Institutul Național al Justiției /INJ/) au fost publicate în numărul de astăzi al Monitorului Oficial și au intrat în vigoare, comunică MOLDPRES.

Documentul prevede un mecanism de asigurare medicală aplicat pentru viitorii procurori și judecători, audienți ai INJ, similar cu cel existent pentru studenții din instituțiile de învățământ superior.

Documentul mai conține prevederi care vizează examenele de admitere și de absolvire a INJ. Respectiv, nota minimă de admitere a fost majorată de la 5 la 7, pentru a asigura o mai bună calitate a viitorilor procurori și judecători. De asemenea, în legislație va fi făcută o claritate privind modalitatea de notare în cadrul examenului de absolvire a INJ. Astfel, persoanele care vor să candideze la funcția de procuror sau de judecător vor trebui să acumuleze un punctaj mai mare sau egal cu 8.00.

Documentul mai conține o serie de prevederi care vizează organizarea sistemului judecătoresc. Se propune ca refuzul nemotivat al judecătorului de a-și verifica starea de sănătate odată la cinci ani, așa cum prevede legea, să constituie temei de a-l elibera din funcție. De asemenea, se propune o reglementare mai clară a interdicțiilor și obligațiilor judecătorilor.

Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu excepția prevederilor art. II pct. 3, art. III, art. IV, art. V pct. 16, 17 și art. VII pct. 5, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2025.

img24006921

img24006921

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!