ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala Premiilor UE pentru Societatea Civilă // Șeful Delegației UE, Jānis Mažeiks: „Premiile simbolizează aprecierea noastră pentru asumarea responsabilității de a produce o schimbare în bine”

11:53 | 06.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Șase organizații ale societății civile din Republica Moldova au fost premiate în cadrul celei de-a cincea ediții a Galei Premiilor Europene pentru Societatea Civilă, organizate joi, 5 septembrie, de Delegația Uniunii Europene la Chișinău. Evenimentul a avut scopul de a recunoaște și promova excelența în activitățile sectorului asociativ, finanțate de Uniunea Europeană (UE), informează MOLDPRES.

Printre organizațiile premiate se numără AO „Institutum Virtutes Civilis”, care a câștigat Premiul pentru Guvernare mai Puternică, și AO „Filantropia Creștină” din Orhei, distinsă cu Premiul pentru Societate mai Puternică. Premiul pentru Dezvoltare Sustenabilă și Energie Verde, a fost obținut de AO „Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile”, „Agenția pentru Inovare și Dezvoltare” din Tiraspol a obținut Premiul Economie mai Puternică.

De asemenea, au fost oferite distincții pentru promovarea egalității de gen și sporirea rezilienței la dezinformare, primul fiind câștigat de organizația „La Strada”, cel de-al doilea de AO „Aripile Dumbravei” din satul Volovița, raionul Soroca.

Șeful Cabinetului Președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, a mulțumit oamenilor care dedică timp și efort pentru a contribui la îmbunătățirea vieții în țara noastră. „Fiecare proiect, fiecare inițiativă - fie că vorbim de formarea de viitori lideri, de antreprenoriatul social, de hub-uri de business, de adăpostirea femeilor și copiilor abuzați, de eficiența energetică și gestionarea efectelor schimbărilor climatice sau de combaterea minciunilor și falsurilor - ne ajută să fim o țară mai liberă, mai sigură și mai solidară”, se arată în mesajul șefei statului, transmis de Adrian Băluțel. 

În discursul președintei se subliniază că democrația noastră se poate dezvolta doar dacă vom avea, în continuare, o societate civilă puternică și activă, care să fie un partener - inclusiv critic - al instituțiilor statului. Președinta Maia Sandu mulțumește țărilor și organizațiilor internaționale care sprijină sectorul neguvernamental și tuturor celor care se implică și le pasă. 

Potrivit comunicatului emis de Delegația UE în Republica Moldova, organizațiile au fost selectate în baza influenței pozitive pe care au avut-o asupra comunităților locale și modului în care au reușit să mobilizeze și să inspire cetățenii. Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat importanța sprijinirii organizațiilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale și la consolidarea valorilor democratice în Republica Moldova. „Unul din scopurile asistenței Uniunii Europene este crearea de șanse și oportunități egale pentru fiecare. În acest context, mă bucură să avem în ediția Galei Societății Civile din acest an premianți din diferite regiuni ale Republicii Moldova. Premiile oferite în cadrul Galei Societății Civile simbolizează și aprecierea noastră pentru oamenii care activează în aceste organizații, pentru dedicația și pasiunea lor, dar și pentru asumarea responsabilității de a produce o schimbare spre bine în localitățile din Republica Moldova”, a declarat Jānis MAŽEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

În prezent, Uniunea Europeană susține 26 de inițiative, implementate de organizații ale societății civile din Republica Moldova, în valoare de cca 35 milioane de euro. Cele 26 de proiecte de granturi, care sprijină OSC-urile, sunt implementate în 11 sectoare de intervenție care contribuie la o implicare mai sporită a OSC-lor, la creșterea egalității de gen și nediscriminare, implicarea tinerilor și antreprenoriat, dezvoltare economică, servicii sociale mai bune, responsabilizare socială sporită a autorităților locale, consolidarea accesului la justiție pentru grupuri vulnerabile, sprijinirea pluralității și independenței mass-media etc.

Prima ediție a Galei Premiilor Uniunii Europene pentru Societatea Civilă a fost organizată de către Delegația UE în Republica Moldova în anul 2018.

img24006960

img24006960

img24006960

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!