ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Percheziții într-o cauză penală privind finanțarea ilegală a partidelor politice. Faptele ar viza reprezentanții formațiunilor afiliate lui Ilan Șor

10:51 | 10.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 10 sep. /MOLDPRES/. Zeci de percheziții au fost desfășurate ieri în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, săvârșită în proporții mari. Acțiunile vizează și cazuri de spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că faptele vizează reprezentanții partidelor afiliate lui Ilan Șor, transmite MOLDPRES.

Potrivit IGP, în urma efectuării măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară. Aceștia erau remunerați lunar din surse tenebre, nereflectate în evidența contabilă pentru activitățile prestate în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, inclusiv pentru participarea la mitinguri, flashmob-uri și acțiuni de protest.

„Anterior, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le erau create conturi bancare în banca comercială „Promsvyazbank” din Federația Rusă, care se află sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina. Ulterior, pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor, prin intermediul aplicației „PSB”, le erau transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care ulterior erau convertite în valută”, a precizat IGP.

În prezent, transferurile de ruble se realizează prin diferite platforme financiare naționale și internaționale, suma variind între 10 000 și 155 000 ruble, echivalent a 1 800 - 27 900 de lei. „Activiștilor le este achitată doar jumătate din suma care le-a fost transferată prin intermediu aplicației „PSB”, iar restul banilor își rețin președinții oficiilor teritoriale pentru ajutorul acordat în vederea extragerii mijloacelor bănești”, a precizat IGP.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.

Oamenii legii vor desfășura acțiuni suplimentare de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei.

Organele de forță investighează mai multe episoade privind finanțarea ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Reprezentanții grupului criminal ar implementa mai multe scheme de introducere în țară a valutei străine. Ulterior, banii ar fi oferiți membrilor de partid. 

img24007063

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!