ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Națională „V.N. Karazin” din Ucraina vor organiza programe comune de studii

17:04 | 11.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. Universitatea de Stat din Moldova /USM/ și Universitatea Națională „V.N. Karazin” din Ucraina vor organiza programe comune de studii. Astfel, studenții internaționali vor beneficia de diplome duble în cadrul a șase specialități oferite de cele două instituții de învățământ superior. Un acord de colaborare în acest sens a fost semnat astăzi de către rectorul USM, Igor Șarov și rectorul Universității  „V.N. Karazin”, Tetyana Kaganovska, în prezența reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării, transmite MOLDPRES. 

Acordul prevede implementarea unor programe comune de studii în diferite domenii, inclusiv informatica, științe ale educației, management, marketing, finanțe publice, drept internațional. Totodată, vor fi elaborate programe comune pentru studii de master, cu condiția că acestea vor fi supuse procedurilor de evaluare externă în țara de origine.

Conform Acordului, studenții înscriși la programele de studii vizate vor primi Diplome USM/KKNU, acordate de fiecare universitate, cu recunoașterea reciprocă a creditelor obținute la universitatea de origine/gazdă, în conformitate cu legislația în vigoare în fiecare țară.

„Studenții înscriși la programele comune de studii vor primi la absolvire două diplome, câte una de la fiecare universitate, cu condiția să îndeplinească cerințele și condițiile prevăzute de legislația națională. În fiecare an, cel puțin 10 studenți din fiecare universitate vor participa la programele de studii comune, stabilite prin acest acord între instituții”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Rectorul USM, Igor Șarov, a declarat că acest Acord este rezultatul muncii de jumătate de an a echipelor celor două instituții. Igor Șarov și-a exprimat convingerea că relația de colaborare începută cu Universitatea V. N. Karazin va crea multe oportunități pentru studenții și profesorii de la USM și va consolida procesul de internaționalizare a USM. 

Acordul prevede și programe de mobilitate academică, fapt care înseamnă că studenții și cadrele didactice vor putea studia/activa un semestru în cealaltă universitate. În cadrul mobilităților pentru studenți, aceștia vor putea participa la cursuri la universitatea parteneră pentru a acumula creditele necesare, iar creditele precum și notele obținute la una dintre universități vor fi recunoscute de cealaltă.

img24007146

img24007146

img24007146

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!