ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Forumul “Europa suntem noi – noi suntem Europa”, organizat de Ambasada Bulgariei cu susținerea ARBOM

14:29 | 13.09.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. “Europa suntem noi – noi suntem Europa” - sub egida acestui slogan, Ambasada Bulgariei la Chișinău a organizat la Taraclia un forum de informare a tinerilor, cu privire la beneficiile integrării țării noastre în Uniunea Europeană. Peste 200 de participanți au avut ocazia să se informeze și să adreseze întrebări spicherilor despre provocările pe care Moldova le are de înfruntat pe calea aderării la UE, dar și despre oportunitățile care le deschide vectorul european. Evenimentul a fost organizat cu susținerea Asociației pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Republica Moldova /ARBOM/, transmite MOLDPRES.

Ambasadoarea Bulgariei în Republica Moldova, E.S. Maya Dobreva, a precizat că inițiativa organizării forumului a venit din considerentul că tinerii trebuie să se informeze corect și din prima sursă, atât timp cât de ei depinde viitorul tuturor. Mai mult, diplomatul a precizat că un asemenea dialog este foarte important și în contextul alegerilor parlamentare din Bulgaria, programate pentru 27 octombrie, iar tinerii trebuie să știe că votul lor contează – un motiv în plus să iasă la urne.

Maya Dobreva, ambasadoarea Bulgariei în Republica Moldova: „Sunt încântată! Ați văzut că tinerii au ascultat chiar și în picioare. Ambasada Bulgariei planifică să organizeze în continuare asemenea proiecte în parteneriat cu ARBOM. Ne-au fost depășite toate așteptările! Tinerii cunosc multe, au fost atenți la discuții, au răspuns la întrebările pe care eu personal le-am formulat, iar rezultatul ne motivează și mai mult să continuăm să lucrăm în această direcție. Suntem foarte recunoscători față de ARBOM, fără aportul căreia nu am fi reușit să organizăm un asemenea eveniment”.

Printre cei trei spicheri care au adus mai multă lumină în dialogul cu tinerii bulgari a fost și deputatul Natalia Davidovici, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice. Oficiala a apreciat înalt organizarea forumului, dar și interesul participanților de a afla mai multe despre perspectivele integrării europene.

Natalia Davidovici, deputat: „Asemenea evenimente, asemenea întâlniri sunt foarte importante, în special în această regiune. Vreau să accentuez atmosfera superbă a acestui eveniment și organizarea excelentă. Am simțit o mare bucurie în timp ce comunicam cu tinerii! Ne așteaptă un viitor frumos, un viitor european, însă trebuie să depunem cu toţi eforturi. Le-am spus și tinerilor că Uniunea Europeană deja ne acordă o susținere semnificativă”.

La rândul său, ministrul Energiei, Victor Parlicov le-a vorbit participanților despre beneficiile securității energetice a țării, dar și despre proiectele ce țin de eficiența energetică, desfășurate de UE în comun cu Guvernul Republicii Moldova.

Victor Parlicov, ministrul Energiei: „Ne bucurăm că această inițiativă vine din partea Ambasadei Republicii Bulgaria. Noi cunoaștem Bulgaria ca țară membră UE, dar din păcate, susținerea integrării europene a Republicii Moldova este mai joasă în rândul etnicilor noștri bulgari decât în restul țării. Au fost întrebări, unele foarte usturătoare, inclusiv referitoare la prețuri la energie sau securitate, dar cel mai important este să avem dialog”.

Iar președintele Consiliului Asociației pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Moldova, Plamen Milanov, a precizat că reuniunile în acest format trebuie organizate cu regularitate, în special pentru că tinerii sunt forța motrice care poate schimba lucrurile spre bine.

Plamen Milanov, președintele Consiliului ARBOM: „Sunt bucuros că foarte mulți tineri au fost atrași de acest forum organizat de Ambasada Bulgariei, în parteneriat cu ARBOM. Dacă tinerii vor avea dorința să schimbe ceva în viețile lor – o vor face! Tinerii sunt motoarele tuturor progreselor. Prezența lor acest forum ne-a stimulat să organizăm următorul eveniment de acest fel cu un număr mult mai mare de participanți”.

Panelul de discuții a fost moderat de directorul ARBOM. Alexandr Borimecicov a precizat că acesta este primul forum pentru tineri organizat în Taraclia în ultimii 30 de ani, iar tendința va fi schimbată, inclusiv cu aportul Asociației.

Alexandr Borimecicov, director ARBOM: „Este pentru prima data când organizăm un asemenea eveniment atât de mare nu doar pentru tinerii din Taraclia, dar și din alte regiuni. Sunt sigur că celor peste 200 de tineri participanți, un număr la care nu ne-am așteptat, le-a fost interesant să asculte spicherii noștri. Trebuie să ne vedem cu tinerii, să înțelegem ce își doresc pentru a face totul ca ei să simtă liberi în țara noastră”.

La finalul forumului, tinerii au avut ocazia să participe la un concurs QUIZ, în care au răspuns la 15 întrebări legate de parcursul Bulgariei în UE, dar și despre procesul de aderare a Republicii Moldova la comunitatea europeană. Primii cinci participanți care au oferit cele mai multe răspunsuri corecte au primit premii valoroase din partea organizatorilor, cel mai important fiind un CEC în valoare de 10 000 de lei. Într-un final, participanții la forum s-au declarat încântați de formatul acestui forum, organizat în premieră la Taraclia.

„Noi suntem viitorul țării. Pentru mine a fost foarte important să particip la acest forum pentru că îmi doresc să contribui la un viitor mai bun”.

„Astăzi am înțeles că țara noastră nu este mai rău decât în altele și ne putem dezvolta și acasă. Evident, vreau să mai particip la asemenea evenimente, mai ales că am câștigat și un premiu și sunt fericită!”.

„La următorul forum, dacă vom avea posibilitatea, voi veni cu toți cunoscuții şi prietenii. Integrarea europeană e o temă care mă interesează, pentru că locuiesc în Republica Moldova și trebuie să știu ce se va întâmpla în viitor”.

ARBOM, în calitate de partener strategic al Ambasadei Bulgariei în Republica Moldova, va susţine în continuare inițiativele misiunii diplomatice și va participa activ la implementarea acestora.

img24007228

img24007228

img24007228

img24007228

img24007228

img24007228

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!