ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cercetătorii din Republica Moldova și cei din România vor putea obține granturi pentru dezvoltarea proiectelor comune

14:34 | 13.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Cercetătorii din Republica Moldova și cei din România vor putea obține granturi pentru dezvoltarea proiectelor comune. În acest sens, Guvernele celor două state oferă o finanțare de 100 de milioane de lei. Lansarea apelului a fost anunțată astăzi la Chișinău de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Bogdan-Gruia Ivan, și ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, transmite MOLDPRES.

Dosarele de aplicare la concurs pot fi depuse până la sfârșitul lunii octombrie. Finanțarea maximă acordată pentru un proiect va fi de aproximativ 3 milioane de lei (echivalentul a 750 mii de lei românești), iar inițiativele vor fi implementate în 24 de luni.

„Lansăm astăzi un nou apel de proiecte de cercetare finanțat în parteneriat de către Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României. Este a doua ediție a acestei inițiative și prin acest apel de proiecte urmează să finanțăm cercetătorii noștri și cercetătorii din România cu un buget total de 100 de mln de lei”, a afirmat astăzi la o conferință de presă ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Proiectele care urmează a fi depuse vor fi eligibile pentru mai multe domenii științifice, inclusiv digitalizare, industrie și spațiu, climă, energie și mobilitate, hrană, economie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură și mediu, sănătate, cultură, creativitate și societate incluzivă, securitate civilă pentru societate.

Finanțarea din bugetele comune ale celor două state va acoperi cheltuieli directe cum ar fi cele de personal, logistică, deplasare, precum și cheltuieli indirecte. Evaluarea propunerilor va fi efectuată de către experți internaționali care au titlul de doctori și o vastă experiență în domeniile de competență.

„Suntem siguri că aceste proiecte comune vor intensifica și mai mult colaborarea între cercetători și între instituțiile de cercetare, dar și schimbul de bune practici și transfer de cunoștințe între comunitatea științifică din România și cea din Republica Moldova. Ne așteptăm și la o creștere a numărului de aplicații comune în cadrul unor programe europene și internaționale. Acest proiect este unul emblematic pentru domeniul cercetării”, a afirmat Dan Perciun.

Ministrul Dan Perciun a venit și cu un îndemn către cercetători. „Stimați cercetători, vă încurajez să aplicați la aceste proiecte bilaterale, dar și să lucrați împreună pentru a câștiga proiecte Orizont Europa. Să nu ratăm aceste oportunități care ne apropie de casa noastră comună, de Uniunea Europeană. România a fost și este un partener și un susținător de nădejde în toate reformele importante prin care a trecut sistemul nostru educațional și de cercetare. Apelul de proiecte lansat astăzi este o bună ocazie pentru cercetătorii noștri să colaboreze cu cercetătorii din România, să facă schimb de experiență, să-și consolideze echipele și să ne apropie în drumul nostru spre UE”, a conchis Dan Perciun.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Bogdan-Gruia Ivan și-a exprimat speranța că vor fi cât mai mulți aplicanți la concursul de granturi, „pe acest segment extrem de important care este cercetarea”. „Diplomația științifică, noile tehnologii nu au granițe, cu atât mai mult când vorbim despre oameni care vin din două țări prietene care vorbesc aceeași limbă și care au o mare parte din istorie comună. Îi așteptăm pe cei mai buni oameni de știință pe care îi are Republica Moldova și România să lucreze împreună, implicând universitățile, instituțiile de cercetare de pe ambele maluri ale Prutului, companii, pentru a defini industriile care pot să aducă plus-valoare, urmând ca în etapa următoare să gândim și proiecte de transfer tehnologic”, a spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României.

Acesta este al doilea apel de proiecte pentru cercetătorii din Republica Moldova și cei din România. Ediția precedentă a acestei competiții de proiecte comune, care a fost lansată în anul 2023, a avut un buget total de 20 milioane de lei românești și la aceasta au fost depuse 179 de proiecte de cercetare, dintre care 38 au fost selectate.

img24007229

img24007229

img24007229

img24007229

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!