ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean: „Îndemnăm cetățenii să urmeze cu strictețe recomandările autorităților pentru a asigura siguranța lor și a celor din jur”

20:49 | 14.09.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Raportul instituțiilor implicate în gestionarea situației create de ploile torențiale a fost audiat, astăzi, de prim-ministrul Dorin Recean, la Centrul anticriză din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), informează MOLDPRES cu referire la Direcția de comunicare a Guvernului.

Premierul a discutat cu salvatorii, administrația publică locală și centrală din raioanele Cantemir și Leova - cele mai afectate regiuni, unde au loc și cele mai multe intervenții. Situația rămâne complicată și la Ialoveni, Chișinău și Strășeni.

Până la ora 15:00, au fost efectuate 138 de intervenții, dintre care 136 sunt încă în desfășurare: 58 de intervenții sunt solicitări de pompare a apei, iar celelalte - de deblocare a drumurilor și defrișare a copacilor. La Hănăseni, a fost evacuată o familie prinsă de ape, iar în Chișinău au fost evacuați pasagerii dintr-un microbuz blocat pe strada Albișoara. În satul Porumbești, raionul Cantemir, se înalță diguri de protecție, la lucrări fiind antrenați și militarii Armatei Naționale.

În același timp, traseul R34 - Sărata Nouă și traseul R35 sunt blocate, până la oprirea ploilor. În satul Romanovca, 2 poduri sunt deteriorate, iar iazurile s-au deversat din cauza digurilor rupte -  autoritățile iau măsuri speciale în această zonă.

Până la această oră, în zonele cele mai afectate au căzut 106-108 mm în decurs de 9 ore, o cantitate de 3 ori mai mare decât norma lunară. Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, ciclonul a scăzut în intensitate în zona de Sud și se deplasează spre Nord.

În acest context, premierul a solicitat autorităților să rămână la fel de mobilizate și să intervină prompt, păstrând gradul de alertă. Astfel, Inspectoratul General al Poliției și Inspectoratul General de Carabinieri vor monitoriza circulația rutieră, vor veni în ajutorul autovehiculelor și pietonilor, dar și vor semnala căderile de fire de tensiune sau copaci. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră va verifica zonele retrase și cele utilizate pentru pescuit pentru a identifica cetățenii care au rămas izolați, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va continua să acorde asistență gospodăriilor afectate, să pompeze apa și să evacueze bunurile în caz de necesitate.

Împreună cu administrația publică locală, IGSU va asigura alimentarea cu apă potabilă a localităților care au avut de suferit. Totodată, Administrația de Stat a Drumurilor va mobiliza toată tehnica pentru a debloca traseele, iar pe segmentul energiei vor fi mobilizate toate serviciile pentru a interveni în caz de deconectări de electricitate. Pentru a asigura siguranța cetățenilor, a fost recomandată anularea tuturor evenimentelor publice.

Celula de criza rămâne activată pentru următoarele 72 de ore și vom primi raportare din oră în oră. În același timp, îndemnăm repetat cetățenii să urmeze cu strictețe recomandările autorităților pentru a asigura siguranța lor și a celor din jur. Evitați deplasările neesențiale în zonele afectate și informați-vă doar din surse oficiale, iar în caz de necesitate sunați la 112”, a spus premierul Dorin Recean.

Ulterior, comisiile locale pentru Situații Excepționale vor evalua pagubele și vor prezenta Guvernului informațiile pentru repararea acestora. Potrivit prognozei meteo, Codul Galben și Portocaliu se menține inclusiv și pentru ziua de mâine, 15 septembrie.

img24007279

img24007279

img24007279

img24007279

img24007279

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!