ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

METEO // Meteorologii au emis Cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Recomandările salvatorilor

09:32 | 15.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Ploile torențiale vor continua și pe parcursul zilei de astăzi. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, informează MOLDPRES.

Avertizarea este valabilă până în dimineața zilei de luni, 16 septembrie, ora 05:00.

În intervalul menționat se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale (cantități de apă de 50-60 l/m²). Se vor semnala intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s”, se arată în comunicatul SHS.

SHS atenționează că în contextul ploilor căzute pe 14 septembrie și al celor prognozate, riscul de inundații continue crește, iar în anumite zone se poate intensifica.

Oamenii sunt sfătuiți să evite deplasările, să se adăpostească în clădiri sau mașini departe de firele electrice și copaci; să evite zonele deschise și stați departe de structuri înalte; să nu atingă cablurile căzute la pământ.

De asemenea, pentru a evita accidentele, este recomandată deconectarea aparatelor electrice din locuințe. Părinții sunt îndemnați să își supravegheze copiii.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) îndeamnă oamenii care au rămas blocați pe drumuri să comunice de urgență situația Serviciului 112 și să asculte cu atenție îndemnurile autorităților, pentru ca echipele specializate să poată interveni rapid.

În condiții de precipitații abundente, autoritățile recomandă să fie sistate toate activitățile publice în masă pentru a evita expunerea oamenilor la riscuri climaterice.

În continuare toate serviciile specializate pentru gestionarea situației sunt în alertă și activează pentru înlăturarea consecințelor precipitațiilor abundente.

Potrivit SHS, Codul portocaliu este emis atunci când condiţiile meteorologice prezintă pericol real. Sunt prognozate fenomene periculoase cu intensitate mare (vijelie, averse, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii etc.), care pot influenţa negativ activităţile socio-economice şi pot cauza daune materiale şi victime omeneşti.

img24007281

img24007281

img24007281

img24007281

img24007281

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!