ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cutremur puternic resimțit şi în Republica Moldova: 5,2 pe scara Richter

17:48 | 16.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Un cutremur cu magnitudinea 5,2 a avut loc în urmă cu puțin timp în zona seismică Vrancea. Seismul s-a resimțit și în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Cutremurul s-a produs la 52.0km SE de Sfântu-Gheorghe, 54.9km E de Brașov, 62.7km NV de Buzău, 70.3km V de Focșani, 72.5km N de Ploiești, 97.7km NE de Târgoviște.

Deocamdată nu sunt informații cu privire la pagubele provocate de seism.

Acesta este al doilea seism din ultimele zile, după ce un cutremur slab, cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter, s-a produs sâmbătă, 14 septembrie, la ora 18:06, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România.

Autoritățile recomandă oamenilor ca, în cazul unui cutremur, să rămână calmi și să-i liniștească pe cei din jur, iar dacă sunt răniți în jur să le acorde primul ajutor numai dacă au cunoștințele necesare, pentru a nu agrava situația, potrivit ghidului „Fii Pregătit”.

Trebuie verificată și cât de afectată este locuința. Dacă aceasta a suferit pagube majore, trebuie evitate scările și liftul deoarece e posibil să fie afectată structura de rezistență.

Instalația de gaze se verifică cu emulsie de apă și săpun: dacă sunt emisii de gaze, este recomandată deschiderea ferestrelor, închiderea robinetului de gaz și îndepărtarea surselor de foc.

Oamenii nu trebuie să vorbească mult timp la telefon, ca să nu blocheze rețelele de telefonie mobilă, ci doar să semnaleze urgențele și să-i anunțe pe cei apropiați de starea lor. De asemenea, folosirea mașinii este recomandată doar în situații de extrem, pentru ca străzile să fie accesibile echipajelor de urgență.

În cazul în care o persoană rămâne blocată sub dărâmături, este recomandat ca la anumite intervale de timp să lovească cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului, pentru ca semnalele să poată fi auzite și identificate de la o distanță cât mai mare.

img24007344

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!