ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Mihai Popșoi: „Platforma de Parteneriat pentru Moldova rămâne crucială pentru Moldova în procesul de ghidare pe calea europeană”

12:18 | 17.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. Platforma de Parteneriat pentru Moldova rămâne crucială pentru Moldova în procesul de ghidare pe cale europeană. Obiectivul nostru este să transformăm abordarea din ad hoc în una strategică pentru un parteneriat de lungă durată, care va ghida țara pe calea spre UE. Declarațiile au fost făcute de vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, în deschiderea celei de-a V-a ediții a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, desfășurată astăzi la Chișinău, informează MOLDPRES.

Vicepremierul a subliniat că se bucură foarte mult să vadă atât de mulți prieteni dedicați ai Moldovei. Acesta a remarcat că, grație susținerii partenerilor, s-a reușit acordarea suportului cetățenilor și compensarea  facturilor pentru energie.

„Am reușit să susținem cetățenii ucraineni care au fugit din calea războiului și să securizăm frontiera de stat. Am reușit să combatem provocările cibernetice. De asemenea, am reușit să consolidăm agenda de reziliență socială. Platforma este absolut crucială pentru a ne dezvolta în continuare. Aceasta reflectă aderarea pe cale europeană ca cel mai important obiectiv strategic a Moldovei. Platforma rămâne crucială pentru Moldova în procesul de ghidare pe calea europeană. Obiectivul nostru este să transformăm abordarea din ad hoc în una strategică pentru parteneriat de lungă durată, care va ghida Moldova pe calea spre UE”, a spus Mihai Popșoi.

Oficialul a remarcat că platforma a setat patru grupuri de lucru care sunt absolut cruciale în eforturile de a crește reziliența Moldovei.

„Primul grup va fi justiția, anticorupție și securitate, al doilea grup - energie, eficiență energetică și mediu, al treilea grup - dezvoltare economică, durabilă și infrastructură strategică și al patrulea - reforma administrației publice și managementul finanțelor publice. Evenimentul își propune să conecteze Republica Moldova cu Uniunea Europeană prin diverse proiecte comune”, a precizat Mihai Popșoi.

De asemenea, oficialul a mulțumit partenerilor pentru suportul acordat. „Dragi prieteni, suntem foarte bucuroși pentru dedicația și suportul oferit de dumneavoastră până acum. Discuțiile și colaborările care vor avea loc astăzi vor susține în continuare această dezvoltare. Am încredere că vom continua să construim un viitor european și prosper pentru Republica Moldova”, a declarat vicepremierul.

La Chișinău se desfășoară astăzi cea de-a V-a ediție a Conferinței Ministeriale a Platformei de parteneriat pentru Republica Moldova. La eveniment participă 65 de delegații conduse de miniștri, viceminiștri și secretari de stat ai țărilor partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie 2022. A treia ediției a Conferinței a avut loc la Paris, Franța pe 21 noiembrie 2022. Următoarea ediție s-a desfășurat la Chișinău pe 17 octombrie 2023.

img24007366

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!