ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Prunei la Nisporeni: „Sărbătoare despre și pentru oameni, care au contribuit la poziționarea Republicii Moldova printre primii 10 exportatori de prune din lume”

10:29 | 23.09.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Zeci de producători agricoli și reprezentanți ai mediului de afaceri s-au întrunit duminică la Nisporeni pentru a participa la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Național al Prunei. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul Uniunii Europene în cadrul unui proiect de dezvoltare, în comun cu agenți economici din țară, Primăria și Consiliul raional Nisporeni, transmite MOLDPRES.

Principalele evenimente de pe agenda festivalului s-au desfășurat pe parcursul zilei, în centrul orașului Nisporeni și au avut drept scop popularizarea și dezvoltarea sectorului agrar, promovarea producătorilor autohtoni de prune, precum și a businessului specializat în tehnologii moderne de prelucrare a prunelor și materialului săditor pomicol.

Pentru vizitatorii festivalului au fost organizate expoziții cu vânzare, susţinute de producători autohtoni, un târg de bucate tradiționale, o paradă a costumelor reprezentative pentru festival, o expoziție a materialului săditor.

Totodată, programul festivalului a inclus mai multe concursuri culinare, pentru cea mai bună expoziție de prune, târguri de artizanat, expoziții susținute de comunități etnice, un orășel al copiilor cu jocuri, animații și un spectacol teatralizat, iarmaroace ş.a. De asemenea, pentru cei interesați au fost organizate ateliere de lucru cu deplasare în livezi. „Este o activitate ce se cere să fie un impuls pentru dezvoltarea turismului în regiune. Avem cu ce ne ocupa, putem face acest lucru la cel mai înalt nivel. De ce să nu o arătăm întregii țări, ba chiar și partenerilor de peste hotare. Pruna poate deveni o carte de vizită a Nisporeniului, la fel cum strugurii au ajuns să fie în sudul țării, sfecla de zahăr, cartoful sau merele în nord etc.," a relevat Ion Diavor, președintele raionului Nisporeni.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a subliniat că a revenit cu bucurie în raionul Nisporeni, la invitația președintelui Ion Diavor, pentru a sărbători, alături de comunitate, Festivalul Național al Prunei. „Această sărbătoare este despre și pentru oameni, pentru că marcăm valorile care ne unesc. Prin munca și meșteșugul lor, producătorii din Nisporeni și nu numai contribuie semnificativ la poziționarea Republicii Moldova printre primii 10 exportatori de prune din lume. Felicit Consiliul raional și Primăria Nisporeni pentru organizare și pentru că au adus împreună cei mai pricepuți producători locali și meșteșugari care sunt cartea de vizită a raionului Nisporeni, ce păstrează o tradiție națională atât de îndelungată”, a spus oficialul din România.

„Totodată, așa cum le-am promis fraților noștri de peste Prut, România s-a angajat să sprijine dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova, iar Iașul va fi un partener și un sprijin cu tot ceea ce va putea. Le ținem pumnii la referendumul din 20 octombrie pentru un viitor european al comunităților noastre”, a menționat preşedintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Prima ediție a Festivalului Național al Prunei la Nisporeni a avut loc în 2016.

 

img24007535

img24007535

img24007535

img24007535

img24007535

img24007535

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!