ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SATUL EUROPEAN: Orașul Căinari din Căușeni a beneficiat de investiții de 7,2 mil de lei pentru modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea serviciilor publice

14:02 | 23.09.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Orașul Căinari din raionul Căușeni a beneficiat de investiții de peste 7,2 milioane de lei de la Guvernul Republicii Moldova pentru modernizarea infrastructurii de apă și îmbunătățirea serviciilor publice prin Programele „Satul European” și „Satul European Expres”, transmite MOLDPRES. 

Astfel, prin Programul Național „Satul European”, ediția I, a fost implementat proiectul „Reabilitarea și extinderea sistemului de apeduct în orașul Căinari, pentru zona I, sectorul II”. Ca rezultat, de acces îmbunătățit la rețeaua de apeduct beneficiază acum în jur de 2360 de locuitori, șase instituții publice și 12 agenți economici.

Proiectul a inclus reabilitarea a 12,5 km de rețele de apeduct și extinderea cu 0,8 km de rețea nouă. De asemenea, au fost instalate 585 de branșamente pentru gospodării, patru branșamente pentru blocuri de apartamente și conectate la apeduct grădinița nr. 1, liceul, Punctul de asistență medicală urgentă Căinari, Unitatea de pompieri și salvatori, Centrul medicilor de familie și Casa muzeu „Alexei Mateevici”.

Primarul orașului Căinari, Maria Ghelan, spune că rețeaua era extrem de uzată, având în vedere că a fost construită între anii 1977-1986. Pierderile de apă ajungeau la 77%, iar apa livrată consumatorilor era adesea cu rugină și impurități.

„Pe timpul verii, blocurile de locuințe erau aprovizionate cu apă doar de două ori pe săptămână, din cauza pierderilor mari și a consumului crescut. La etajele de sus, apa nici măcar nu ajungea. Acum, situația s-a schimbat complet: pierderile s-au diminuat, iar întreprinderea care gestionează sistemul de apă și canalizare a început să înregistreze profit. Extinderea rețelei a permis conectarea mai multor gospodării noi. În prezent, întreaga zonă I, cu circa 2360 de locuitori, are acces la apeductul renovat. Acum identificăm resurse pentru a reabilita și restul rețelei, în zona II, care are aproximativ 2000 de locuitori”, a adăugat Maria Ghelan. 

Valoarea totală a proiectului implementat la Căinari se ridică la 7,9 milioane de lei, dintre care 6,86 milioane au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar suma de puțin peste un milion de lei constituie contribuția administrației publice locale.

Orașul Căinari a beneficiat și de un alt proiect important pentru localitate. Iluminatul parcului din centrul orașului, în baza panourilor solare a fost realizat prin Programul Național „Satul European Expres”. Acest proiect a prevăzut montarea a 36 de piloni și instalarea a 36 de panouri solare, ceea ce a condus la o acoperire completă de 100% a iluminatului stradal în această zonă publică. 

Costul total al acestui proiect este de peste 390 de mii de lei, resursele financiare fiind alocate de Guvern prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. 

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, prin Programul Național „Satul European”, ediția I, au fost construiți 791 de km de rețele de apeduct 116 localități, peste 150 de mii de cetățeni beneficiind de acces la rețeaua de alimentare cu apă. 

img24007549

img24007549

img24007549

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!