ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu anunță trei obiective naționale incluse în „Planul pentru Moldova”: „Grija pentru oameni mi-a ghidat acțiunile întregului mandat”

10:47 | 24.09.2024 Categorie: Alegeri 2024

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate în alegerile prezidențiale, Maia Sandu, a anunțat trei obiective naționale incluse în „Planul pentru Moldova”. Aceasta a subliniat că „primul angajament este grija pentru oameni”, care i-a ghidat acțiunile întregului mandat. Angajamentul include majorarea salariilor și a pensiei de care beneficiază cetățenii, transmite MOLDPRES.

Maia Sandu a remarcat că, în calitate de președinte, va insista pe îndeplinirea mai multor acțiuni pentru ca oamenii să trăiască mai bine. „Salariu minim de 10 mii de lei și salariu mediu de 25 de mii de lei pe lună până în 2030. Pensie minimă de 3 300 de lei pentru carieră lungă, începând cu anul 2025, pentru pensionarii cu cel puțin 40 de ani vechime în muncă. Alimentație gratuită pentru elevii din clasele primare și gimnaziale”, a afirmat Maia Sandu.

Un alt angajament vizează oferirea unui adaos de 3 000 lei pe lună, timp de 1 an, pentru fiecare tânăr sau tânără care se angajează la primul loc de muncă în domenii strategice pentru economia națională”, a spus Maia Sandu.

În Republica Moldova se desfășoară campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie curent.

Până în prezent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat opt candidați în cursa prezidențială. Este vorba despre Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Maia Sandu, candidat al Partidului Acțiune și Solidaritate, Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru, Vasile Tarlev, Partidul pentru Viitorul Moldovei. Alți candidați înregistrați sunt Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, și Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni. Aceștia sunt urmați de Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni și Octavian Țîcu - Blocul electoral „ÎMPREUNĂ”.

Candidații înregistrați de CEC pot desfășura campania electorală. Alte patru dosare se află în proces de examinare. 

În total, 12 candidați ar putea concura pentru funcția de șef de stat. Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. În aceeași zi, se va desfășura și referendumul republican constituțional. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

img24007574

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!