ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oportunitățile de export în țările EFTA, analizate de antreprenorii din Republica Moldova

13:43 | 24.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Antreprenorii din Republica Moldova, care vor să-și exporte produsele în țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) au fost informați despre pașii pe care trebuie să-i întreprindă și condițiile de export. Datele au fost incluse într-un Ghid privind exporturile în țările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), care a fost lansat astăzi la Chișinău, în cadrul Conferinței „Valorificarea piețelor de export EFTA: oportunități și perspective”, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților publice, asociații de afaceri, precum și antreprenori din diverse sectoare economice, oficiali ai Secretariatului EFTA și experți în comerț internațional.

Secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cristina Ceban, a declarat la eveniment că Acordul semnat cu EFTA oferă companiilor din Republica Moldova posibilitatea de a-și exporta produsele în unele dintre cele mai bogate țări din lume, cu o economie foarte dezvoltată.

Avem Acordul semnat, însă este important să înțelegem cum poate fi implementat acest acord. Evenimentul de astăzi vine cu acest scop - de a vă ajuta să utilizați la maximum oportunitățile pe care ni le oferă un Acord de liber schimb cu unele dinte cele mai bogate țări din lume, țări mici, dar cu o economie foarte dezvoltată. Ne propunem să vă arătăm exact care sunt posibilitățile care există, taxele vamale, documentele permisive de care aveți nevoie pentru a accede pe aceste piețe”, a afirmat secretarul de stat al MDED.

Cristina Ceban a adăugat că Acordul de liber schimb cu țările EFTA încă nu a intrat pe deplin în vigoare. „Avem ratificarea din partea Islandei. De la 1 septembrie, Acordul este în vigoare pentru Republica Moldova și Islanda. Din 1 noiembrie, Acordul va intra în vigoare și pentru Norvegia. Pentru Elveția și Liechtenstein, Acordul va intra în vigoare estimativ în aprilie 2025”, a explicat secretarul de stat al MDED.

Directorul Departamentului Creștere Economică al USAID Moldova, William Trigg, a punctat că semnarea Acordului de comerț liber dintre Moldova și EFTA oferă multiple oportunități pentru afacerile din Republica Moldova. „Ne bucurăm pentru eforturile autorităților de a avansa pe calea integrării europene și a fortifica economia. Aceste eforturi sunt cruciale pentru a spori reziliența și a crea un climat investițional puternic. Suntem mândri să susținem integrarea Moldovei cu structurile europene și să ajutăm orientarea economiei spre piețe cu oportunități mai mari. Semnarea Acordului dintre Moldova și EFTA reprezintă oportunități pentru afacerile din Republica Moldova. Evenimentul de astăzi este o platformă importantă de capitalizare a acestor oportunități, a asigura că afacerilor din Moldova vor face față cerințelor speciale pentru a intra pe piața europeană. Recunoaștem rolul important al exporturilor în creșterea economică. Războiul a avut impact asupra climatului de afaceri și a exporturilor. Însă Guvernul a obținut rezultate impresionante în tranziția către piețe mai sigure și suntem gata să oferim afacerilor din Republica Moldova resurse pentru a accesa aceste piețe. Ghidul EFTA pentru exportatorii moldoveni este un instrument pentru a asigura navigarea sigură în acest proces”, a opinat directorul Departamentului Creștere Economică al USAID Moldova. 

Ghidul lansat la Chișinău conține informații despre reguli de acces pe piețele EFTA, tarife și măsuri netarifare, pașii necesari pentru export și a documentele vamale necesare, categoriile de produse care pot fi exportate și cerințele de calitate.

Acordul de comerț liber între Republica Moldova și statele membre ale EFTA (Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană) a fost semnat la 27 iunie 2023, la Schaan, Principatul Liechtenstein. Documentul are sute de pagini și are scopul de a consolida cooperarea economică între state și de a extinde schimburile comerciale. Astfel, exportatorii de produse moldovenești vor beneficia de condiții comercial-economice mai bune pe piața statelor membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA). Totodată, companiile din țările EFTA vor fi încurajate să investească în Republica Moldova. 

Potrivit documentului, vor fi eliminate taxele vamale la importurile de produse industriale și vor fi acordate concesii pentru accesul pe piață a produselor agricole. Acordul mai include capitole care reglementează comerțul cu servicii, comerțul electronic, achizițiile publice.

Conform datelor statistice, exporturile moldovenești către piețele EFTA au atins o valoare de 33,3 milioane USD. Principalele produse exportate includ cereale, fructe și produse din fructe, nuci, miere, semințe și ulei de floarea-soarelui, precum și produse de origine animală, băuturi spirtoase și vinuri, precum și produse agricole nealimentare.

img24007584

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!