ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Stop dezinformării: ARBOM face apel la vigilență și la informarea celor dragi

13:30 | 24.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Nu vă lăsați manipulați și avertizați-i pe cei dragi de pericolul dezinformării! Cu acest apel Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Moldova (ARBOM) cu sprijinul Ambasadei Republicii Bulgaria în Republica Moldova a lansat o campanie de combatere a dezinformării în spațiul informațional, transmite MOLDPRES. 

În clipurile video create în acest scop, accentul principal este pus pe problema informațiilor false, care în ultima perioadă au devenit prea multe. Cel mai greu e de a demasca minciunile e când majoritatea faptelor din agenda informațională sunt adevărate.  În cazul dezinformării, aceste fapte sunt scoase din context sau amestecate cu minciuni pentru a consolida mesajul care este transmis consumatorului de conținut. 

Merită să ne amintim că metodele de bază pentru a face față dezinformării sunt următoarele:

- Acordați atenție sursei primare de informații. Aceasta trebuie să fie verificată și să aibă autoritate.

- Verificați informațiile din mai multe surse.

- Analizați faptele. Adesea, dorind să impună informații false, autorul colorează emoțional textul mesajului.

- Nu vă limitați doar la titluri. Analizați întotdeauna textul știrilor pentru relevanță și obiectivitate. 

Pentru a combate dezinformarea, este important să vă îmbunătățiți educația mediatică. Aceasta înseamnă să înțelegeți cum și de unde provin și se răspândesc informațiile, precum și cum pot fi distorsionate. Dezvoltați-vă gândirea critică și ajutați-i pe cei dragi, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă, să se descurce cu aceasta. Puneți la îndoială orice informație suspectă și căutați confirmări în surse suplimentare. 

Și, foarte important, abțineți-vă de la răspândirea de informații neverificate. Nu împărtășiți informații decât dacă sunteți siguri că acestea sunt corecte. 

Una dintre sursele de încredere în Moldova este canalul de stat Telegram PRIMA SURSA. 

Fiți vigilenți și avertizați-i pe cei dragi de pericolul dezinformării!

 

 

img24007586

img24007586

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!